Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Smarownica pneumatyczna o wadze 20/30 kg
2012-05-17 -
OmniSTAR®
2015-05-04 -
Kleszcze do korekcji racic WG1070
2014-08-04 -
Opony rolnicze ANP-10 marki Dębica
2016-03-02 -
Ocieplacz dla cieląt
2016-04-18
Prognozy dla rynku mięsa. Opłacalność produkcji powinna wzrastać pomimo spadających cen
Jak wynika z nowego raportu FAO-OECD sytuacja producentów mięsa w kolejnej dekadzie powinna się poprawić, co z kolei pobudzi zwyżkę produkcji na rynku globalnym.
Autorzy raportu podkreślają, że w następnej dekadzie produkcja mięsa drobiowego będzie napędzać zwyżkę na rynku mięsa ogółem. W wyniku czego, połowa dodatkowego kontyngentu produkcji, który trafi na rynek w okresie 2015-2024, będzie związana z mięsem drobiowym. Będzie to w dużej mierze generowane przez wyższa produkcję w Stanach Zjednoczonych, Brazylii, Ukrainie, Meksyku oraz Argentynie.
W odróżnieniu od mięsa drobiowego, dynamika wzrostu produkcji mięsa wieprzowego znacznie spowolni. W związku z tym, w okresie 2015-2024 prognozowany jest 12-procentowa zwyżka wobec 19 proc. notowanych w poprzedniej dekadzie. Takie wyhamowanie będzie szczególnie występowało na rynku chińskim, gdzie prowadzona polityka ochrony środowiska będzie ograniczała wzrost produkcji mięsa wieprzowego.
W przypadku rynku unijnego większa produkcja w omawianym czasie będzie marginalna. Kluczowe znaczenie będzie miał spadek zapotrzebowania na import unijnej wieprzowiny ze strony chińskich kontrahentów, jak również prawdopodobne zmniejszenie sprzedaży do Rosji w dłuższej perspektywie czasowej.