Prognozy dla rynku mięsa. Opłacalność produkcji powinna wzrastać pomimo spadających cen

Jak wynika z nowego raportu FAO-OECD sytuacja producentów mięsa w kolejnej dekadzie powinna się poprawić, co z kolei pobudzi zwyżkę produkcji na rynku globalnym.

Prognozy dla rynku mięsa. Opłacalność produkcji powinna wzrastać pomimo spadających cen

Autorzy raportu podkreślają, że w następnej dekadzie produkcja mięsa drobiowego będzie napędzać zwyżkę na rynku mięsa ogółem. W wyniku czego, połowa dodatkowego kontyngentu produkcji, który trafi na rynek w okresie 2015-2024, będzie związana z mięsem drobiowym. Będzie to w dużej mierze generowane przez wyższa produkcję w Stanach Zjednoczonych, Brazylii, Ukrainie, Meksyku oraz Argentynie.
 

W odróżnieniu od mięsa drobiowego, dynamika wzrostu produkcji mięsa wieprzowego znacznie spowolni. W związku z tym, w okresie 2015-2024 prognozowany jest 12-procentowa zwyżka wobec 19 proc. notowanych w poprzedniej dekadzie. Takie wyhamowanie będzie szczególnie występowało na rynku chińskim, gdzie prowadzona polityka ochrony środowiska będzie ograniczała wzrost produkcji mięsa wieprzowego.
 

W przypadku rynku unijnego większa produkcja w omawianym czasie będzie marginalna. Kluczowe znaczenie będzie miał spadek zapotrzebowania na import unijnej wieprzowiny ze strony chińskich kontrahentów, jak również prawdopodobne zmniejszenie sprzedaży do Rosji w dłuższej perspektywie czasowej.



Tagi:
źródło: