Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-04-18
-
Życzenia Wielkanocne
2025-04-17 -
Wielkanocny koszyk jakości IJHARS - PIECZYWO
2025-04-16
Poznaj produkty
-
Ruszta plastikowe
2013-08-20 -
Rozdrabniacz do bel okrągłych RBA GOWEIL
2020-07-24 -
Traktorek Yanmar YM2000
2011-12-19 -
PIELNIKO OBSYPNIK
2013-11-22
Prognozy dla rynku mięsa. Opłacalność produkcji powinna wzrastać pomimo spadających cen
Jak wynika z nowego raportu FAO-OECD sytuacja producentów mięsa w kolejnej dekadzie powinna się poprawić, co z kolei pobudzi zwyżkę produkcji na rynku globalnym.

Autorzy raportu podkreślają, że w następnej dekadzie produkcja mięsa drobiowego będzie napędzać zwyżkę na rynku mięsa ogółem. W wyniku czego, połowa dodatkowego kontyngentu produkcji, który trafi na rynek w okresie 2015-2024, będzie związana z mięsem drobiowym. Będzie to w dużej mierze generowane przez wyższa produkcję w Stanach Zjednoczonych, Brazylii, Ukrainie, Meksyku oraz Argentynie.
W odróżnieniu od mięsa drobiowego, dynamika wzrostu produkcji mięsa wieprzowego znacznie spowolni. W związku z tym, w okresie 2015-2024 prognozowany jest 12-procentowa zwyżka wobec 19 proc. notowanych w poprzedniej dekadzie. Takie wyhamowanie będzie szczególnie występowało na rynku chińskim, gdzie prowadzona polityka ochrony środowiska będzie ograniczała wzrost produkcji mięsa wieprzowego.
W przypadku rynku unijnego większa produkcja w omawianym czasie będzie marginalna. Kluczowe znaczenie będzie miał spadek zapotrzebowania na import unijnej wieprzowiny ze strony chińskich kontrahentów, jak również prawdopodobne zmniejszenie sprzedaży do Rosji w dłuższej perspektywie czasowej.
