Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Zgrabiarka SIP STAR 430|12
2020-07-23 -
Sekatory sadownicze
2013-04-02 -
Złącza dźwigniowe do wody
2012-08-24 -
Płaskie pasy napędowe
2013-07-10 -
Mikoryzowe szczepionki
2013-02-26 -
Siewnik do ogórka MAX PNEUMATIC
2020-05-13
Prognozy dla rynku mięsa. Opłacalność produkcji powinna wzrastać pomimo spadających cen
Jak wynika z nowego raportu FAO-OECD sytuacja producentów mięsa w kolejnej dekadzie powinna się poprawić, co z kolei pobudzi zwyżkę produkcji na rynku globalnym.
Jak wskazują eksperci z FAO i OECD, w najnowszym raporcie ''Agricultural Outlook 2015-2024'', ceny mięsa na rynkach światowych powinny utrzymać się na poziomie mniejszym od obserwowanego w 2014 r. Niemniej wzrost spożycia mięsa na rynkach globalnych będzie najprawdopodobniej wspierać utrzymanie się cen na korzystnym poziomie w odniesieniu do cen pasz.
Według analityków Banku BGŻ BNP Paribas, sprzyjające perspektywy powinny dotyczyć przede wszystkim sektora wieprzowiny i drobiu. Natomiast w ujęciu regionalnym to głównie Ameryka Północna i Południowa będzie napędzać zwyżkę produkcji. Taka sytuacja związana jest z prognozowaną przez FAO intensyfikacji produkcji zbóż i pasz w tym regionie oraz zwiększeniu udziału białka w paszy dla zwierząt, co będzie z kolei wykorzystywane w budowaniu przewagi konkurencyjnej w produkcji mięsa.
Jak wskazują FAO i OECD światowa produkcja powinna w okresie 2015-2024 wzrosnąć o 51 mln t, czyli nieco powyżej wolumenu zwyżki notowanej w poprzedniej dekadzie. Największe znaczenie dla rynku ma spory wzrost produkcji na rynkach rozwijających się, w tym przede wszystkim w Brazylii i Chinach, gdzie w ocenie ekspertów zostanie wyprodukowane 75 proc. z 51 mln t dodatkowej produkcji mięsa.
W odniesieniu do Brazylii większa produkcja będzie wspierana znacznym dostępem do konkurencyjnych cenowo pasz oraz wzrostem wydajności. Natomiast w Chinach najważniejszym czynnikiem zwyżki będzie zwiększenie skali produkcji poprzez rozbudowę mniejszych ferm drobiu.
Czytaj dalej na następnej stronie...