W omawianym czasie przywóz trzody chlewnej zwiększył się o 36% do 2,6 mln szt., przy czym prosiąt i warchlaków było 1,9 mln szt. W efekcie, pomimo nieco mniejszego importu mięsa wieprzowego, łączny import asortymentu wieprzowego do Polski w ekwiwalencie mięsa osiągnął granicę 443 tys. ton, czyli o 6% większy niż przed rokiem.
Deficyt polskiego handlu zagranicznego asortymentem wieprzowym wynoszący 79 tys. ton był o 19% mniejszy niż w okresie styczeń – lipiec 2012 r.
Ujemne saldo wartościowe handlu zagranicznego wieprzowiną wyniosło 207 mln EUR w stosunku do 206 mln EUR rok wcześniej. Wzrost konkurencji na globalnym rynku wołowiny oraz ograniczenie unijnej produkcji tego gatunku mięsa wpływają na spadek wywozu z UE produktów wołowych i cielęcych oraz na wzrost ich importu do UE.
Do obniżki unijnego eksportu wołowiny i cielęciny przyczynia się także zmniejszenie do zera stawek refundacji wywozowych. W okresie styczeń-lipiec 2013 roku unijna wysyłka produktów wołowych i cielęcych wyniosła 254 tys. ton i była o 14% niższa niż przed rokiem. Jednocześnie do UE zaimportowano 194 tys. ton asortymentu wołowego, tj. o 8% więcej.
W ciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2013 r. z Polski wywieziono 194 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych, a zatem to o 3% mniej niż w analogicznym okresie 2012 r.
Import produktów wołowych i cielęcych do naszego kraju nadal miał minimalne znaczenie. W tym czasie wyniósł 15 tys. ton w ekwiwalencie mięsa w stosunku do 12 tys. ton przed rokiem. Najbardziej, bo o 71% do 38,5 tys. szt. zwiększył się przywóz bydła, a w szczególności cieląt o 131% do 23,5 tys. szt.
Cielęta sprowadzano z ośmiu państw UE, przede wszystkim z Litwy - 11,8 tys. szt., z Rumunii - 5,4 tys. szt., ze Słowacji - 3,1 tys. szt. i z Włoch - 1,3 tys. szt.
Dodatnie saldo ilościowe polskiego handlu zagranicznego wołowiną i cielęciną wynoszące 179 tys. ton w ekwiwalencie mięsa było o 5% niższe niż w porównywalnym okresie 2012 r. Saldo wartościowe także było dodatnie i wyniosło 563 mln EUR, podczas gdy przed rokiem ukształtowało się w granicy 575 mln EUR.
Eksport produktów drobiowych z państw UE w okresie styczeń – lipiec 2013 r. osiągnął poziom 828 tys. ton, o 3% większy od notowanego w tym samym okresie 2012 r. Jednocześnie unijny import produktów drobiowych zmalał o 0,2% do 482 tys. ton.
Drób produkowany w Polsce jest konkurencyjny cenowo w UE, co przyczynia się do zwiększenia się jego eksportu. W ciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2013 r. polski eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych wzrósł do 400 tys. ton, a więc o 12% w porównaniu z analogicznym okresem 2012 r.
Import do Polski tego asortymentu wyniósł 52 tys. ton w stosunku do 43 tys. ton rok wcześniej. Najbardziej zwiększył się przywóz żywego drobiu w ekwiwalencie mięsa, bo o 28% do 26 tys. ton. Tak jak w latach minionych sprowadzano również tanie mięso drobiowe na cele przetwórcze, a całkowity przywóz surowego mięsa drobiowego wyniósł 23 tys. ton, a zatem był on o 16% większy niż w okresie styczeń – lipiec 2012 r.
Dodatnie saldo ilościowe handlu drobiem osiągnęło poziom 348 tys. ton, a wartościowe – 612 mln EUR, czyli w obu przypadkach było ono o 11% większe niż w okresie pierwszych siedmiu miesięcy 2012 r.
Czytaj dalej na następnej stronie...