Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (sierpień 2013)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku mięsa w sierpniu 2013 r. w Polsce, przygotowanym w miesięcznym raporcie przez ekspertów Agencji Rynku Rolnego.

Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (sierpień 2013)
Krajowy skup żywca rzeźnego
 
W porównaniu do poprzedniego miesiąca w sierpniu bieżącego roku w Polsce zmniejszył się skup głównych gatunków żywca i w rezultacie żywca rzeźnego ogółem, ale jedynie w obrębie żywca wieprzowego był on mniejszy niż przed rokiem. Spadek skupu żywca wieprzowego wynikał z utrzymującej się obniżki krajowego pogłowia trzody chlewnej.
 
Jak wynika z danych GUS w sierpniu 2013 r. w Polsce do skupu dostarczono 84 tys. ton żywca wieprzowego, a więc jest to o 6% mniej niż w lipcu 2013 r. i jest on o 1% mniejszy niż w sierpniu 2012 r.
 
Skup żywca drobiowego ukształtował się w granicach 152 tys. ton i był o 6% niższy niż w poprzednim miesiącu, ale o 1% wyższy niż przed rokiem.
 
Skup bydła, pomimo zniżki aż o 14% w porównaniu z lipcem 2013 r., utrzymał się na stosunkowo wysokim poziomie. W sierpniu tego roku skupiono 24 tys. ton żywca wołowego, co daje 5% wzrost w obrębie roku.
 
Ogółem w sierpniu 2013 r. skup żywca rzeźnego wyniósł 262 tys. ton, a zatem był on o 7% niższy niż miesiąc wcześniej, ale o 0,5% wyższy niż w sierpniu 2012 r.
 
W okresie styczeń- sierpień krajowy skup żywca rzeźnego ogółem osiągnął 2,809 mln ton, tj. był o 3% większy niż w analogicznym okresie 2012 r.
 
W omawianym czasie drobiu zakupiono 1,376 mln ton, a więc o 7% więcej niż rok wcześniej, a trzody chlewnej 1,092 tys. ton, czyli o 2% mniej. W analizowanym okresie skupem objęto również 327 tys. ton bydła, tj. 8% wzrost w stosunku do pierwszych ośmiu miesięcy 2012 r.
 
Handel zagraniczny
 
Obniżka unijnej produkcji wieprzowiny w 2013 r., na którą wskazują dane Komisji Europejskiej (KE), przyczynia się do ograniczania wywozu asortymentu wieprzowego z UE do krajów trzecich.
 
Zgodnie z informacjami KE w okresie styczeń-lipiec 2013 roku z UE wyeksportowano 1,760 mln ton produktów wieprzowych, czyli to 0,4% zniżka wobec porównywalnego okresu 2012 r. Natomiast import wieprzowiny do UE ma znaczenie marginalne. W ciągu pierwszych siedmiu miesięcy bieżącego roku z państw trzecich do UE zaimportowano 20 tys. ton asortymentu wieprzowego, tj. o 6% mniej niż w porównywalnym okresie 2012 r.
 
Znaczący popyt zagraniczny na wieprzowinę przyczynia się do wzrostu eksportu tego mięsa z Polski. W okresie styczeń – lipiec 2013 r. wysyłka żywca, mięsa oraz tłuszczów i przetworów wieprzowych z naszego kraju wyniosła 364 tys. ton, czyli o 14% więcej niż w porównywalnym okresie 2012 r. Większy eksport jest możliwy dzięki rosnącemu importowi trzody chlewnej.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: