Ceny drobiu w Polsce
Towar
|
Polska
|
cena w zł/t
|
Zmiana ceny [%]
|
kurczęta typu brojler
|
3209,6
|
-1,7
|
indory
|
5043,9
|
1,0
|
indyczki
|
4701,4
|
0,8
|
kaczki typu brojler
|
4640,1
|
0,4
|
gęsi tuczone
|
7479,2
|
0,4
|
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
|
2021,9
|
-3,1
|
W analizowanym czasie największa zwyżka dotknęła indory o - 1% do 5043,9 zł/t, indyczki o – 0,8% do 4701,4 zł/t, kaczki typu brojler o – 0,4% do 4640,1 zł/t oraz gęsi tuczone o 0,4% do 7479,2 zł/t.
Z kolei wśród pozostałego drobiu potaniały kury mięsne ze stad reprodukcyjnych o 3,1% do 2021,9 zł/t oraz kurczęta typu brojler o 1,7% do 3209,6 zł/t.
Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 2 do 9 października 2016 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, podrożały udźce z indyka - o 4% do 7474 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 7582 zł/t, a najmniej w centralnym – 7152 zł/t.
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem wątroby z kurczaka o 1,4% do 2519 zł/t. Najwyższe ceny obowiązywały w makroregionie południowo-wschodnim – 4088 zł/t, a najmniejsze w centralnym - 2308 zł/t.
Z kolei o 1,4% wzrosła cena wątroby z indyka do 4351 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 5106 zł/t, a najniższe - w północnym – 3946 zł/t.
Więcej o 1,3% kosztowały też tuszki indyków patroszonych 73%, które wyceniono na 8060 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie północnym – 10995 zł/t, a najniższe - w centralnym – 7477 zł/t.
W omawianym czasie podrożały również tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 0,5% do 4616 zł/t, przy czym najwięcej płacono za nie w makroregionie zachodnim - 4829 zł/t, a najmniej w centralnym – 4536 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...