Kontrola jakości przetworów mlecznych i mięsnych oraz świeżych warzyw i owoców
W II kwartale 2014 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej:
-
mlecznych napojów fermentowanych, masła, serów podpuszczkowych (w tym kozich i owczych);
-
kiełbas (ze szczególnym uwzględnieniem kiełbas przeznaczonych na grill i parówek) oraz wyrobów podrobowych (np. kaszanek, salcesonów).
-
truskawek, pomidorów, papryki oraz sałaty (w tym endywii o liściach kędzierzawych i endywii o liściach szerokich), a także czosnku, ogórków, cebuli, chrzanu oraz świeżych ziół.
Ponadto w zakresie znakowania kontrolą objęto takie artykuły jak: pieczywo, wyroby cukiernicze (w tym cukierki, wyroby czekoladowe, galaretki i wyroby żelowe), przekąski (m.in. zbożowe i ziemniaczane) oraz wyroby garmażeryjne (typu pizza i zapiekanka).
Przeprowadzone kontrole miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta. W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. wygląd, smak i zapach, barwę, konsystencję), parametry fizykochemiczne (m.in. identyfikację surowców mięsnych, obecność tłuszczów obcych, oznaczenie poziomu zawartości tłuszczu, białka, soli i kwasowości) oraz znakowanie produktów żywnościowych.
Zakres kontroli IJHARS
Kontrole przeprowadzono w 638 podmiotach, w tym u:
-
145 producentów pieczywa,
-
121 podmiotów zajmujących się obrotem świeżymi owocami i warzywami,
-
111 producentów przetworów mięsnych,
-
103 producentów przetworów mlecznych,
-
63 producentów wyrobów cukierniczych,
-
52 producentów wyrobów garmażeryjnych,
-
43 producentów przekąsek.
Czytaj dalej na następnej stronie...