W II kwartale 2015 r. Inspekcja JHARS przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej pieczywa, napojów bezalkoholowych, przypraw, mięsa drobiowego, olejów roślinnych i oliwy z oliwek oraz świeżych owoców i warzyw. Szczegółowe informacje dotyczące zakresu kontroli oraz ich wyników prezentujemy poniżej.
Nieprawidłowości dotyczące znakowania wynikają z nieznajomości przepisów, nieprawidłowej ich interpretacji lub niedostosowania opakowań do wymagań rozporządzenia nr 1169/2011 (obowiązujących od dnia 13 grudnia 2014 r.). Przyczyną może być również celowe działanie producentów, którzy świadomie wprowadzają w błąd konsumenta poprzez zamieszczanie na opakowaniu nieprawdziwych informacji.
W odniesieniu do świeżych owoców i warzyw odnotowano wzrost udziału partii z nieprawidłowościami stwierdzonymi w zakresie znakowania i wymagań jakościowych (tj. odpowiednio o 1,1 p.p. i 2,3 p.p. w stosunku do wyników kontroli z I kw. 2015 r.). Kontrolowane partie najczęściej kwestionowano w związku z brakiem informacji o kraju pochodzenia lub podaniem błędnej informacji w tym zakresie. W przypadku produktów objętych normami szczegółowymi najczęściej kwestionowano brak informacji o klasie jakości oraz nazwie odmiany wprowadzanych do obrotu świeżych owoców i warzyw. Stwierdzane nieprawidłowości dotyczyły także umieszczania niepełnych informacji o produkcie w dokumentacji towarzyszącej lub jej całkowitego braku.
IV. Sankcje
W związku ze stwierdzonymi w trakcie kontroli nieprawidłowościami wojewódzcy inspektorzy JHARS:
-
wydali 235 decyzji administracyjnych, w tym:
-
143 decyzje nakazujące poddanie produktów określonym zabiegom (w tym prawidłowego oznakowania),
-
79 decyzji nakładających kary pieniężne na łączną kwotę ponad 100 tys. zł,
-
13 decyzji zakazujących wprowadzenia do obrotu artykułów rolno-spożywczych,
-
nałożyli 111 grzywien w drodze mandatów karnych na łączną kwotę ponad 24 tys. zł.
źródło: IJHARS, foto:
Gospodarz.pl