W II kwartale 2015 r. Inspekcja JHARS przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej pieczywa, napojów bezalkoholowych, przypraw, mięsa drobiowego, olejów roślinnych i oliwy z oliwek oraz świeżych owoców i warzyw. Szczegółowe informacje dotyczące zakresu kontroli oraz ich wyników prezentujemy poniżej.
III. Wyniki kontroli
Jakość handlowa poszczególnych grup artykułów rolno-spożywczych kształtuje się następująco:
-
Mniejszy udział liczby partii o niezgodnych z deklaracją parametrach fizykochemicznych (w przypadku napojów bezalkoholowych i przypraw podane dane dotyczą nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych i parametrów fizykochemicznych) stwierdzono w przypadku napojów bezalkoholowych o 13,1 p.p. (w stosunku o wyników kontroli z III kw. 2012 r.). Wzrósł natomiast odsetek zakwestionowanych partii:
-
przypraw o 7,0 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z I kw. 2012 r.),
-
olejów roślinnych (innych niż oliwa z oliwek) o 4,7 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z II kw. 2012 r.),
-
mięsa drobiowego o 0,5 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z IV kw. 2014 r.).
-
W przypadku oliwy z oliwek nie stwierdzono nieprawidłowości w przedmiotowym zakresie, a w przypadku pieczywa zakwestionowano niecałe 7% skontrolowanych partii.
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
-
zawyżenia zawartości cukrów oraz zawyżenia i zaniżenia wilgotności miękiszu w stosunku do deklaracji producenta, obecności niedozwolonego barwnika – w przypadku pieczywa,
-
zawyżenia zawartości popiołu ogólnego i wody w stosunku do deklaracji producenta, obecności zanieczyszczeń i szkodników – w przypadku przypraw,
-
zawyżenia zawartości wody w stosunku do ilości wody technologicznie uzasadnionej zgodnie z wymaganiami rozporządzenia Komisji (WE) nr 543/2008 – w przypadku mięsa drobiowego,
-
niezgodnej z deklaracją producenta zawartości kwasów tłuszczowych – w przypadku olejów roślinnych,
-
obecności niedeklarowanych substancji konserwujących i zaniżenia zawartości dwutlenku węgla w stosunku do deklaracji producenta – w przypadku napojów bezalkoholowych.
Wystąpienie nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych oraz parametrów fizykochemicznych wynika z błędów popełnionych podczas procesu produkcyjnego (np. nieprzestrzegania receptur, stosowania surowców o niewłaściwej jakości). Obecność niedozwolonych i niezadeklarowanych składników jest świadomym fałszowaniem wyrobów gotowych. Z powyższego wynika, że nie wszyscy producenci dokładają należytej staranności, aby uzyskać produkty o oczekiwanej przez konsumentów jakości.
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: IJHARS, foto:
Gospodarz.pl