W II kwartale 2015 r. Inspekcja JHARS przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej pieczywa, napojów bezalkoholowych, przypraw, mięsa drobiowego, olejów roślinnych i oliwy z oliwek oraz świeżych owoców i warzyw. Szczegółowe informacje dotyczące zakresu kontroli oraz ich wyników prezentujemy poniżej.
3. W zbadanych próbkach pieczywa mieszanego i żytniego stwierdzono obecność bakterii fermentacji mlekowej, co potwierdzało deklarację stosowania w procesie produkcyjnym naturalnego kwasu.
4. Udział partii nieprawidłowo oznakowanych zmniejszył się w przypadku olejów roślinnych (innych niż oliwa z oliwek) o 15,2 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z II kw. 2012 r.) i przypraw o 2,1 p.p. (w porównaniu do wyników kontroli z I kw. 2012 r.).
Wzrost odsetka partii nieprawidłowo oznakowanych stwierdzono natomiast w przypadku:
Nie kwestionowano oznakowania oliwy z oliwek.
Nieprawidłowości w zakresie znakowania:
-
Nazwa i rodzaj produktu, m.in.:
-
stosowanie nazwy (np. „chleb zwykły”, „chleb wiejski”, „chleb krojony”) uniemożliwiającej konsumentowi rozpoznanie charakteru i właściwości pieczywa (np. pszenne) ze względu na rodzaj użytych mąk;
-
podanie nazwy nieadekwatnej do składu wyrobu, np. „chleb kukurydziany”, podczas gdy dominującym składnikiem była mąka pszenna, „Herbata brzoskwiniowa niegazowana” zamiast „Napój niegazowany o smaku herbaty i brzoskwini”.
-
Skład, m.in.:
-
brak wyszczególnienia w składzie wyrobu gotowego wszystkich stosowanych składników (np. dodatków, słonecznika, przypraw, soli, serwatki, sezamu);
-
wyszczególnienie w składzie produktu składników, które faktycznie nie były stosowane w procesie produkcji (np. siemienia lnianego, kaszy jaglanej, sacharozy);
-
brak podkreślenia nazwy składnika powodującego alergie lub reakcje nietolerancji za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od reszty wykazu składników (np. gorczycy, słodu jęczmiennego);
-
podanie informacji o treści „zawartość soku z zagęszczonych soków owocowych min. 8%”, podczas gdy w wykazie składników nie wskazano soku z zagęszczonych soków owocowych;
-
podanie informacji „bez konserwantów”, podczas gdy wyniki badań laboratoryjnych wykazały obecność substancji konserwujących (były obecne w stosowanych składnikach złożonych);
-
brak podania procentowej zawartości składnika występującego w nazwie środka spożywczego (np. „żurawiny i śliwki” w chlebie żytnim ze śliwką i żurawiną);
-
podanie składników bez zachowania porządku malejącego według ich masy.
-
Okres przydatności do spożycia, np. wydłużenie do 7 miesięcy daty minimalnej trwałości przypraw w stosunku do okresu przechowywania zadeklarowanego w specyfikacji wyrobu.
-
Pochodzenie, m.in. podanie niezgodnej z prawdą informacji odnośnie kraju pochodzenia środka spożywczego, np. „Bułgaria” zamiast „Federacja Rosyjska”, „Chiny” zamiast „Indie”.
-
Metody wytwarzania, m.in.:
-
podawanie określeń typu „wiejski”, „staropolska receptura”, „tradycyjny smak” przy jednoczesnym stosowaniu w procesie produkcji dodatków i przetworzonych surowców (np. ekstraktu słodu);
-
użycie w nazwie określenia „wiejski” na oleju poddanym procesowi rafinacji;
-
brak podania w nazwie wyrobu informacji dotyczących zastosowanych procesów technologicznych (np. rafinacji).
-
umieszczenie na opakowaniu chleba rysunku przedstawiającego piekarza wyjmującego bochenek chleba z tradycyjnego pieca opalanego drewnem, podczas gdy taki piec nie był stosowany do wypieku.
-
Specjalne właściwości, np. podanie informacji „bez barwników” w oznakowaniu chleba żytniego, do produkcji którego stosowanie barwników jest zabronione.
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: IJHARS, foto:
Gospodarz.pl