W II kwartale 2015 r. Inspekcja JHARS przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej pieczywa, napojów bezalkoholowych, przypraw, mięsa drobiowego, olejów roślinnych i oliwy z oliwek oraz świeżych owoców i warzyw. Szczegółowe informacje dotyczące zakresu kontroli oraz ich wyników prezentujemy poniżej.
II. Zakres kontroli
Kontrole przeprowadzono w 458 podmiotach, w tym u:
-
148 producentów pieczywa,
-
113 podmiotów zajmujących się obrotem świeżymi owocami i warzywami,
-
66 producentów napojów bezalkoholowych,
-
55 producentów mięsa drobiowego,
-
47 producentów przypraw,
-
29 podmiotów wprowadzających do obrotu oleje roślinne i oliwę z oliwek.
Kontrolą objęto w zakresie:
1. cech organoleptycznych – 551 partii produktów, w tym:
-
397 partii pieczywa,
-
119 partii mięsa i podrobów drobiowych,
-
35 partii olejów roślinnych (innych niż oliwa z oliwek),
2. parametrów fizykochemicznych (w przypadku przypraw i napojów bezalkoholowych badaniami objęto również cechy organoleptyczne) – 464 partie produktów, w tym:
-
207 partii pieczywa,
-
94 partie przypraw,
-
80 partii mięsa i podrobów drobiowych,
-
55 partii olejów roślinnych i oliwy z oliwek,
-
28 partii napojów bezalkoholowych,
3. znakowania – 1958 partii produktów, w tym:
-
938 partii świeżych owoców i warzyw,
-
497 partii pieczywa,
-
202 partie napojów bezalkoholowych,
-
135 partii przypraw,
-
122 partie mięsa i podrobów drobiowych,
-
64 partie olejów roślinnych i oliwy z oliwek.
Ponadto w toku kontroli świeżych owoców i warzyw sprawdzono również ich jakość handlową w zakresie pozostałych wymagań określonych w normach (tj. wymagań minimalnych, wymagań dotyczących dojrzałości, klasyfikacji, wielkości i prezentacji) oraz dokumentację towarzyszącą.
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: IJHARS, foto:
Gospodarz.pl