IJHARS skontrolowała jakość pieczywa, napojów, przypraw, mięsa, olejów oraz owoców i warzyw

W II kwartale 2015 r. Inspekcja JHARS przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej pieczywa, napojów bezalkoholowych, przypraw, mięsa drobiowego, olejów roślinnych i oliwy z oliwek oraz świeżych owoców i warzyw. Szczegółowe informacje dotyczące zakresu kontroli oraz ich wyników prezentujemy poniżej.

IJHARS skontrolowała jakość pieczywa, napojów, przypraw, mięsa, olejów oraz owoców i warzyw

II. Zakres kontroli
 
Kontrole przeprowadzono w 458 podmiotach, w tym u:
  • 148 producentów pieczywa,
  • 113 podmiotów zajmujących się obrotem świeżymi owocami i warzywami,
  • 66 producentów napojów bezalkoholowych,
  • 55 producentów mięsa drobiowego,
  • 47 producentów przypraw,
  • 29 podmiotów wprowadzających do obrotu oleje roślinne i oliwę z oliwek.
Kontrolą objęto w zakresie:

1. cech organoleptycznych – 551 partii produktów, w tym:
  • 397 partii pieczywa,
  • 119 partii mięsa i podrobów drobiowych,
  • 35 partii olejów roślinnych (innych niż oliwa z oliwek),
2. parametrów fizykochemicznych (w przypadku przypraw i napojów bezalkoholowych badaniami objęto również cechy organoleptyczne) – 464 partie produktów, w tym:
  • 207 partii pieczywa,
  • 94 partie przypraw,
  • 80 partii mięsa i podrobów drobiowych,
  • 55 partii olejów roślinnych i oliwy z oliwek,
  • 28 partii napojów bezalkoholowych,
3. znakowania – 1958 partii produktów, w tym:
  • 938 partii świeżych owoców i warzyw,
  • 497 partii pieczywa,
  • 202 partie napojów bezalkoholowych,
  • 135 partii przypraw,
  • 122 partie mięsa i podrobów drobiowych,
  • 64 partie olejów roślinnych i oliwy z oliwek.
Ponadto w toku kontroli świeżych owoców i warzyw sprawdzono również ich jakość handlową w zakresie pozostałych wymagań określonych w normach (tj. wymagań minimalnych, wymagań dotyczących dojrzałości, klasyfikacji, wielkości i prezentacji) oraz dokumentację towarzyszącą.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: