W I połowie 2013 r. import jaj do Meksyku zwiększył się prawie pięciokrotnie w porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku - podaje FAMMU/FAPA.
Przed pojawieniem się w połowie 2012 r. wirusa ptasiej grypy H7N3 w Meksyku, kraj ten był samowystarczalny w produkcji jaj (podstawowe źródło białka dla Meksykanów). W 2000 r. wartość sprowadzanych jaj z zagranicy kształtowała się na poziomie 20,4 mln USD, co stanowiło jedną czwartą wartości importu z I połowy 2013 r.
W omawianym okresie Meksykanie sprowadzali miesięcznie jaja o średniej wartości 15,3 mln USD, tj. ponad pięciokrotnie większej w porównaniu ze średnią wartością zakupów z analogicznego okresu 2012 r. (2,8 mln USD) oraz 10 razy większej niż wynosiła średnia miesięczna wartość zakupów w I połowie 2000 r.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst.: ThePoultrySite z dn. 20.08.13 foto:
sxc.hu