Kategorie

Poznaj produkty


| Autor: redakcja3

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa w sprawie opracowywania projektów technologicznych dla zakładów przetwarzających żywność pochodzenia zwierzęcego w ramach działalności małej, lokalnej i ograniczonej (MLO)

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom producentów chcących prowadzić produkcję żywności w małych zakładach złagodzono wymagania jakie powinien spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym prowadzone będzie przetwórstwo surowców pochodzenia zwierzęcego.

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa w sprawie opracowywania projektów technologicznych dla zakładów przetwarzających żywność pochodzenia zwierzęcego w ramach działalności małej, lokalnej i ograniczonej (MLO)

Wymagania te zostały zdefiniowane w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 marca 2013 r. w sprawie wymagań, jakim powinien spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego (DZ.U. z 2013 nr 0 poz. 434.), obowiązującym od 9 maja 2013 roku.

Zgodnie z ww. rozporządzeniem projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność marginalna, lokalna i ograniczona powinien składać się z części opisowej oraz części graficznej.

Część opisowa projektu technologicznego powinna zawierać:

  • określenie rodzaju działalności, z uwzględnieniem rodzaju surowców, rodzaju produktów pochodzenia zwierzęcego, które będą produkowane w zakładzie,
  • opis sposobu przechowywania odpadów i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego,
  • określenie sytemu dostawy wody,
  • wskazanie planowanej lokalizacji zakładu,
  • dane dotyczące maksymalnej tygodniowej zdolności produkcyjnej zakładu.


Część graficzna projektu technologicznego zawierająca plany wykonane techniką trwałą w skali 1:100  powinna przedstawiać:

  • rzuty poziome kondygnacji zakładu, z zaznaczeniem pomieszczeń i ich funkcji,
  • miejsca, w których odbywają się poszczególne etapy produkcji, stanowiska pracy,
  • lokalizację maszyn, instalacji i urządzeń produkcyjnych z uwzględnieniem punków poboru   wody,
  • wyróżnienie stref o różnym stopniu ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego,
  • drogi przemieszczania produkowanej żywności od przyjęcia surowców do wysyłki produktów gotowych.
  • Przedłożony projekt technologiczny zakładu, jeżeli odpowiada  wymaganiom określonym w rozporządzeniu, zatwierdza Powiatowy Lekarz Weterynarii, w drodze decyzji administracyjnej, w terminie 30 dni od dnia wszczęcia postępowania w tej sprawie lub zgłasza uwagi.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: