| Autor: redakcja6

Zasady żywienia drobiu w wymaganiach QAFP – Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności

Warunkiem dalszego rozwoju produkcji mięsa drobiowego w Polsce i zwiększenie jego konkurencyjności jest zapewnienie jego wysokiej jakości. Dlatego w dniu 11 grudnia 2009 r. decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP (Quality Assurance for Foods Products) wraz z pierwszym zeszytem branżowym „Kulinarne mięso wieprzowe” uznano za krajowy system jakości żywności. W dniu 13 stycznia 2011 r. został włączony do systemu QAFP zeszyt branżowy dla drobiu: „Kulinarne mięso z piersi kurczaka i indyka oraz tuszki i elementy młodej polskiej gęsi owsianej”, 18 stycznia 2012 do Systemu QAFP został włączony zeszyt branżowy „Wędliny”.

Zasady żywienia drobiu w wymaganiach QAFP – Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności
Coraz większy popyt na rynku na mięso drobiowe ze względu na jego zalety, przede wszystkim dietetyczne i konkurencyjność cenową, wpływa, na zwrócenie szczególnej uwagi przez konsumentów na jakość proponowanego surowca. Zeszyt branżowy systemu QAFP zawiera siedem działów obejmujących podstawowe wymagania systemu min w zakresie surowcowym, w tym zasady żywienia drobiu w systemie, jako jednego z najważniejszych czynników wpływających na jakość mięsa drobiowego.
 
Niewątpliwie do najważniejszych zalet mięsa drobiowego należą:
• wysoka wartość odżywcza,
• niski poziom tłuszczu,
• wysoki poziom strawności białka,
• mała kaloryczność,
• łatwość podziału tuszki,
• możliwość szybkiego przyrządzania w obróbce kulinarnej,
• dość niska cena,
• walory smakowe,
• przydatność do wielu wyrobów kulinarnych.
 
Czynniki wpływające na jakość mięsa drobiowego
Głównymi czynnikami wpływającymi na jakość mięsa drobiowego są:
• żywienie,
• gatunek,
• genotyp,
• wiek,
• system chowu (intensywny, półintensywny, ekstensywny),
• warunki zoohigieniczne utrzymania stada,
• profilaktyka weterynaryjna,
• warunki transportu i uboju,
• obróbka surowca.
 

Dla wyrobów drobiowych jako szczególnie ważne jest przestrzeganie standardów żywieniowych w trakcie chowu drobiu. Jednym z głównych standardów jest to, że pasze dla zwierząt pochodzą z udokumentowanych źródeł, a ich zakup i stosowanie jest w pełni dokumentowane. Sposób żywienia oraz stosowane pasze muszą zaspakajać potrzeby pokarmowe zwierząt we wszystkich okresach ich rozwoju.

 


Żywienie drobiu rzeźnego
Tucz młodych kurcząt i indyków powinien być prowadzony na fermach znajdujących się pod nadzorem lekarza weterynarii. Kurczęta musza mieć nieograniczony dostęp do wody i paszy. Żywienie kurcząt i indyków powinno być prowadzone przy pomocy pasz, których ilość i wartość odżywcza musi być dostosowana do ich wieku oraz potrzeb pokarmowych (zbilansowanymi, pełno-porcjowymi mieszankami paszowymi). Każda wytwórnia pasz dostarczająca pasze do producenta poza dokumentem finansowym powinna dostarczać specyfikację produktu – certyfikat. Dostawcy zobligowani są do pozostawiania na fermie próbek paszy. Każdy producent pasz, wytwórnia bądź sam producent drobiu, jest oczywiście również pod nadzorem służb weterynaryjnych, prowadzi ewidencję zakupionych surowców, zapewnia identyfikowalność wytworzonej paszy. Dostawcy surowców używanych do produkcji pasz posiadają odpowiednie atesty potwierdzające jego jakość. Wielokrotnie same wytwórnie pasz dodatkowo sprawdzają jakość dostarczonych surowców kierując je do badania do atestowanych laboratoriów. Intensywny sposób żywienia zapewnia dobre tempo wzrostu, dobre wykorzystanie paszy, zdrowotność, małe otłuszczenie. Warunkiem odpowiedniego pobrania paszy i wody jest odpowiedni dostęp do poideł i karmideł (długość brzegu), odpowiednia obsada na 1 m2 podłogi, program świetlny. Powszechnie stosowanym sposobem obróbki mieszanek paszowych dla brojlerów jest ich granulowanie na zimno lub po wstępnym kondycjonowaniu przegrzaną parą wodną.



Tagi:
źródło: