Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-03-31
-
Ceny cukru w lutym
2025-03-31 -
Rynek zbóż w Polsce (16.03.2025)
2025-03-31
Poznaj produkty
-
Brona talerzowa Kverneland Qualidisc Farmer
2015-01-20 -
Przyczepa Kurier10 -do zwierzat
2016-05-12 -
Opryskiwacz Speedy Frutteto Plus
2020-08-05 -
Brony talerzowe X - XRVP
2012-01-04 -
Żuraw do drewna SV80/GL53
2015-03-26
Zasady żywienia drobiu w wymaganiach QAFP – Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności
Warunkiem dalszego rozwoju produkcji mięsa drobiowego w Polsce i zwiększenie jego konkurencyjności jest zapewnienie jego wysokiej jakości. Dlatego w dniu 11 grudnia 2009 r. decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP (Quality Assurance for Foods Products) wraz z pierwszym zeszytem branżowym „Kulinarne mięso wieprzowe” uznano za krajowy system jakości żywności. W dniu 13 stycznia 2011 r. został włączony do systemu QAFP zeszyt branżowy dla drobiu: „Kulinarne mięso z piersi kurczaka i indyka oraz tuszki i elementy młodej polskiej gęsi owsianej”, 18 stycznia 2012 do Systemu QAFP został włączony zeszyt branżowy „Wędliny”.

Dla wyrobów drobiowych jako szczególnie ważne jest przestrzeganie standardów żywieniowych w trakcie chowu drobiu. Jednym z głównych standardów jest to, że pasze dla zwierząt pochodzą z udokumentowanych źródeł, a ich zakup i stosowanie jest w pełni dokumentowane. Sposób żywienia oraz stosowane pasze muszą zaspakajać potrzeby pokarmowe zwierząt we wszystkich okresach ich rozwoju.
Żywienie drobiu rzeźnego
