Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-04-18
-
Życzenia Wielkanocne
2025-04-17 -
Wielkanocny koszyk jakości IJHARS - PIECZYWO
2025-04-16
Poznaj produkty
-
Ruszta plastikowe
2013-08-20 -
Rozdrabniacz do bel okrągłych RBA GOWEIL
2020-07-24 -
Traktorek Yanmar YM2000
2011-12-19 -
PIELNIKO OBSYPNIK
2013-11-22
I wiesz, co jesz - ziemniaki
Barabola, pyra, kompera, bulba, swapka, kartofel, batat, grula, perka, bulwa – jednym słowem ziemniak (łac. solanum tuberosum), który jest niemal narodową potrawą Polaków. Po szeregu publikacji w ramach cyklu "I wiesz, co jesz", nadeszła kolej na przybliżenie sylwetki i zastosowań ziemniaka.

Ziemniaki pieczone faszerowane serem
Składniki:
-
2 strąki suszonej chili Chipotle
-
6-7 średnich ziemniaków
-
1 łyżeczka pokruszonych chili
-
10 łyżek startego żółtego sera
-
6 łyżeczek mleka
-
sól, pieprz
-
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
W gorącej wodzie moczymy chili Chipotle przez 1 godzinę i po tym czasie ją siekamy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, schładzamy a następnie kroimy wzdłuż na połówki. Łyżką wydrążamy wnętrze zostawiając 1cm. W misce mieszamy wydrążone części ziemniaków ze startym serem, chili Chipotle i kruszonymi chili dodając mleka, aby masa była gładka. Doprawiamy solą i pieprzem. Połówki ziemniaków smarujemy od zewnątrz olejem, wypełniamy przygotowaną masą ziemniaczano-serową, posypujemy startym serem i umieszczamy na blasze na folii aluminiowej. Pieczemy przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej smakują na gorąco z zimnym piwem.
Na koniec mamy również kilka przydatnych ciekawostek, które być może na co dzień sami stosujecie:
-
Żeby ziemniaki nie kipiały w garnku podczas gotowania, wystarczy dodać do nich odrobinę masła lub oleju.
-
Jeśli ziemniaki przeznaczone na sałatkę mają się nie rozpadać po ugotowaniu, to należy dodać do nich odrobinę octu.
-
Aby ziemniaki na placki nie ciemniały wystarczy skropić je sokiem z cytryny.
-
Bardziej chrupiące frytki będą, jeśli przed ich usmażeniem ziemniaki zostaną zanurzone we wrzątku, a następnie osuszone.
-
Pozostałe z obiadu ziemniaki można w bardzo łatwy sposób wykorzystać poprzez utłuczenie ich i dodanie do nich jajka, przypraw czy białego sera. W ten sposób można zrobić z nich kluski czy kotleciki.
-
W przypadku gotowania ziemniaków w mundurkach by się one nie rozgotowały, dobrze dodać do wody więcej soli.
-
Jeśli chcemy uzyskać niepowtarzalny smak i kolor gotowanych ziemniaków, to warto dodać do nich różnorakich przypraw.
