Zbiory warzyw gruntowych wyniosły 4553 tys. t, tj. o 5,2% mniej od dość wysokich zbiorów roku ubiegłego, przy czym spośród podstawowych gatunków, jedynie dla kalafiorów odnotowano wzrost produkcji. Natomiast największy spadek zbiorów zanotowano dla kapusty. Spadek produkcji większości gatunków warzyw gruntowych był wynikiem ograniczenia areału ich uprawy oraz niższego plonowania.
Szacuje się, że łączna produkcja kapusty wyniosła w bieżącym roku ok. 1,1 mln ton, tj. o 7,4% mniej niż w 2011 r. Zmniejszenie zbiorów kapusty było wynikiem zarówno spadku plonów, jak i areału jej uprawy. Chociaż w 2012 roku warunki agrometeorologiczne sprzyjały dobremu plonowaniu kapusty, to w porównaniu do bardzo wysokiego plonowania z poprzedniego sezonu, odnotowano niższe plony tego gatunku warzyw.
W 2012 roku zbiory kalafiorów wyniosły 246 tys. ton i były o 4,2% wyższe niż w roku ubiegłym. Niewielki wzrost produkcji w porównaniu do roku ubiegłego był wynikiem zwiększenia powierzchni uprawy, gdyż plonowanie tego gatunku warzyw w 2012 roku było nieco niższe od bardzo wysokiego uzyskanego w poprzednim sezonie wegetacji. Jednak sprzyjające warunki, jakie wystąpiły jesienią przyczyniły się do uzyskania także w 2012 roku bardzo wysokich plonów późnych odmian kalafiorów.
Produkcję cebuli w 2012 roku ocenia się na ok. 642 tys. ton, tj. o 5,1% mniej w porównaniu do zbiorów roku ubiegłego, przy zmniejszeniu powierzchni jej uprawy i nieznacznym wzroście plonowania. Cebula z tegorocznych zbiorów jest na ogół dobrej jakości oraz dostatecznie zaschnięta, co przyczyni się do zwiększenia jej wartości przechowalniczej.
W 2012 warunki dla plonowania warzyw korzeniowych,podobnie jak dla kapustnych, były korzystne. Warunki agrometeorologiczne, szczególnie jesienią sprzyjały przyrostowi masy korzeni. Uzyskane w 2012 roku plony warzyw z tej grupy są wysokie, choć niższe od bardzo wysokich z roku poprzedniego. Jakość marchwi i buraków ćwikłowych z tych zbiorów jest także bardzo dobra.
czytaj dalej na następnej stronie...