Produkcja
marchwi jadalnej w 2012 roku została oszacowana na 835 tys. ton (o 5,9% mniej od uzyskanej w 2011 r.), natomiast produkcja
buraków ćwikłowych na 345 tys. ton (o 6,6% mniej). W 2012 roku warunki meteorologiczne sprzyjały także plonowaniu warzyw ciepłolubnych. Korzystny układ temperatur oraz dostateczna ilość wilgoci w glebie wpłynęły na uzyskanie plonów tylko nieco niższych od wysokich z 2011 roku.
Zbiory
ogórków w 2012 roku były o 4,8% niższe od uzyskanych w 2011 r. i wyniosły 283 tys. ton, natomiast produkcja
pomidorów wyniosła 261 tys. ton i była o 4,3% niższa od ubiegłorocznej. W porównaniu do poprzedniego sezonu także areał uprawy obu tych gatunków uległ niewielkiemu ograniczeniu.
Łączne zbiory
warzyw „pozostałych” zostały oszacowane na 801 tys. ton (o 3,8% niższej od uzyskanych w roku ubiegłym). Niewielki spadek produkcji warzyw z tej grupy wystąpił zarówno na skutek nieco niższego plonowania większości z nich oraz ograniczenia areału uprawy.
Zbiory warzyw gruntowych w Polsce w 2012 roku
(kliknij w obrazek, aby go powiększyć)