Burak tak popularny, tak znany, ale czy rzeczywiście znamy jego niesamowite właściwości? Czy zdajemy sobie sprawę z tego jakie bogactwa dla naszego zdrowia skrywa w swym czerwonym wnętrzu?
Słodkie kuleczki
Składniki:
-
3 małe ugotowane lub upieczone buraki,
-
0,5-0,75 szklanki wiórków kokosowych,
-
1 szklanka amarantusa ekspandowanego,
-
szczypta soli,
-
0,5 szklanki orzechów włoskich,
-
1 łyżeczka kakao,
-
2-3 duże łyżki syropu z trzciny cukrowej,
-
0,5 szklanki orzechów laskowych,
-
1 łyżeczka oleju kokosowego.
Wykonanie: Uprzednio upieczone lub ugotowane buraki należy zblendować wraz z syropem, kakao, solą i olejem. Do powstałej masy dodać zmielone w młynku orzechy oraz wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać bardzo dokładnie i uformować z powstałej masy kulki. Ułożyć je w pojemniku, który na 2 godziny należy włożyć do lodówki.
Buraczkowy piernik
Składniki:
-
2 szklanki startych na dużych oczkach na tarce upieczonych buraków,
-
0,5 – 1 szklanka mleka ryżowego niesłodzonego,
-
0,5 szklanki oleju kokosowego,
-
1 mała łyżeczka sody,
-
1 szklanka mąki ryżowej,
-
1 szklanka mąki gryczanej niepalonej,
-
5 łyżek syropu daktylowego,
-
7 suszonych śliwek.
Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć, przy czym śliwki suszone można posiekać. Wymieszać ciasto bardzo dokładnie. Ilość mleka ryżowego regulować w zależności od gęstości ciasta. Piec w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 – 65 minut.
źródło: Gospodarz.pl foto:
sxc.hu