Tonik z buraka
Składniki:
-
1 burak,
-
0,5 szklanki poszatkowanej kapusty,
-
0,25 szklanki wody.
Wykonanie: Zblendować buraka z poszatkowaną kapustą i wodą. Przenieść pastę do naczynia z kostkami lodu i co jakiś czas przecierać twarz lodową kostką nasączoną otrzymaną miksturą.
Syrop na kaszel
Składniki:
Wykonanie: Buraki umyć, obciąć ogonki, ale nie obierać. Wyciąć w środku duże stożkowe otwory. Wsypać do nich cukier i wstawić do piekarnika. Piec do czasu aż buraki zmiękną, a w otworach pojawi się syrop. Małym dzieciom można podawać 1 łyżeczkę takiego syropu dziennie, starsze dzieci mogą pić po 1 łyżeczce kilka razy dziennie.
Koktajl na anemię
Składniki:
-
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z buraka,
-
pół cytryny,
-
1 łyżeczka soku z dzikiej róży,
-
1 szkl kefiru.
Wykonanie: Sok z buraka wymieszać z sokiem z dzikiej róży i z sokiem z cytryny. Dodać kefir i wymieszać. Pić 2 razy dziennie po 1 szklance.
Kwas na wątrobę
Składniki:
-
1 kg buraków,
-
2,5 l letniej przegotowanej wody,
-
kromka żytniego chleba.
Wykonanie: buraki opłukać, obrać i pokroić w plastry. Ułożyć w glinianym naczyniu lub szklanym słoju. Zalać wodą, a na wierzchu położyć kromkę żytniego chleba. Odstawić w chłodne miejsce na 5 dni. Po tym czasie barszcz przelać do butelek, zakorkować je i odstawić w spiżarni lub innym ciemnym miejscu. Pić pół szklanki takiego napoju po głównych posiłkach, tj. 3 razy dziennie.
Czytaj dalej na następnej stronie...