Burak tak popularny, tak znany, ale czy rzeczywiście znamy jego niesamowite właściwości? Czy zdajemy sobie sprawę z tego jakie bogactwa dla naszego zdrowia skrywa w swym czerwonym wnętrzu?
Sałatka z botwinką
Składniki:
-
2 pęczki młodych liści botwinki,
-
sałata rzymska,
-
10 cienkich plastrów szynki parmeńskiej,
-
2 malinowe pomidory,
-
pęczek rzodkiewek,
-
olej, sok z cytryny,
-
miód akacjowy,
-
2 łyżki wytrawnego wina,
-
1/2 cebuli,
-
4 łyżki oliwy z pestek winogron,
-
sól, pieprz.
Wykonanie: Sos - dokładnie wymieszać oliwę z pestek winogron, wino, dwie łyżki wody i sok z cytryny. Dodać startą na tarce cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać kroplę miodu akacjowego.
Sałatę opłukać zimną wodą i osuszyć. Porwać liście botwinki na nieduże kawałki. Rzodkiewki umyć pod bieżącą wodą i pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Umyte i osuszone pomidory podzielić na cząstki. Warzywa przełożyć do szklanej salaterki. Polać przygotowanym sosem tuż przed podaniem na stół, żeby sałatka wyglądała świeżo. Na końcu dodać plastry szynki.
Zupa buraczkowa
Składniki:
-
por,
-
młoda cebulka,
-
korzeń pietruszki,
-
kilka marchewek,
-
kilka ziemniaków,
-
korzeń selera,
-
kilka buraków,
-
odrobina cytryny,
-
zioła i przyprawy wedle uznania,
-
łuskane ziarno słonecznika,
-
oliwa z oliwek.
Wykonanie: Na dnie garnka poddusić pokrojony drobno por i cebulkę w oliwie z oliwek wymieszanej z wodą. Dodać drobno pokrojone warzywa.
Długość gotowania uzależniona jest od oczekiwanego efektu w postaci zupy rozgotowanej i zawiesistej lub wywaru z chrupiącymi warzywami. Jakieś 5-10 minut przed końcem gotowania należy dodać do zupy świeże, posiekane zioła, odrobinę cytryny oraz na suchej patelni podprażyć słonecznik, którym z kolei należy posypać zupę.
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: Gospodarz.pl foto:
sxc.hu