Smalec z cebulkÄ…
Â
Składniki:
Przygotowanie:
Â
Tłuszcz pokroić na bardzo drobną kostkę, wymieszać z solą i wytopić jak smalec domowy. Cebulę obrać i dodać w całości do tłuszczu w momencie, gdy ten ma półpłynną konsystencję. Dalej wytapiać. Po zakończeniu wytopu wyciągnąć cebule. Jeśli smalec będzie spożyty w ciągu 7-10 dni po przygotowaniu i przechowywany chłodnym miejscu to można wyciągniętą cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić i dodać do smalcu. W przypadku dłuższego przechowywania i to w miejscu nie chłodzonym smalcu nie zaleca się dodawania cebuli, gdyż skróci ona termin przydatności smalcu.
Boczek pieczony
Â
Składniki:
Przygotowanie:
Â
Dokładnie umyć boczek, obrać ząbki czosnku i pokroić je na ćwiartki. Następnie naszpikować nimi mięso. Boczek natrzeć solą, cukrem, pieprzem, obsypać majerankiem, pokruszonymi listkami i papryką. Owinąć folią aluminiową, lub włożyć do foliowego worka i odstawić na noc do lodówki, aby mięso przeszło przyprawami.
Â
Następnego dnia przełożyć mięso do brytfanny, skropić olejem, wstawić do piekarnika o temperaturze 200 st. C i podpiec przez około 20 min. Potem należy podlać gorącym wywarem lub wodą. Zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec boczek jeszcze przez godzinę. Po tym czasie nakłuć mięso w najgrubszym miejscu. Mięso jest gotowe, gdy po nakłuciu nie wypłynie krew, tylko klarowny sok. Upieczony i przestudzony boczek wstawić do lodówki. Podawać pokrojony w plastry.
Â
Szynka pieczona w ziołach
Â
Składniki:
-
2 kg szynki wieprzowej
-
1 1/2 litra wody przegotowanej
-
1/2 szklanki soli grubo ziarnistej
-
1 łyżka ziela angielskiego
-
1 łyżka pieprzu czarnego ziarnistego
-
1 łyżka gorczycy białej
-
1 łyżka jałowca
-
czosnek
-
kilka listków laurowych
-
majeranek
Przygotowanie:
Â
Zioła uprażyć na gorącej patelni wsypać do ostudzonej wody. Sól uprażyć też i dodać do wody. Mięso umyć osuszyć naszpikować czosnkiem włożyć do kamiennego garnka lub emaliowanego. Zalać zalewą, przykryć talerzykiem, położyć wyparzony kamyk nakryć i wynieść do chłodnego miejsca na 4-5 dni. Obracać mięso kilka razy w ciągu tego czasu.
Â
Po tym okresie wyjąć szynkę, natrzeć majerankiem, zasznurować sznurkiem, włożyć do rękawa, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C piec 2 godziny.
Czytaj dalej na następnej stronie...