Polędwiczki duszone z papryką i pieczarkami
Składniki:
Przygotowanie:
Mięso pokroić na plastry i lekko rozbić, posypać pieprzem, krótko podsmażyć i na koniec posolić. Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć, potem dodać wyciśnięty czosnek i paprykę. Na koniec dodać mięso i rosół. Dusić pod przykryciem do czasu aż mięso będzie miękkie. Powstały sos przyprawić do smaku, zaciągnąć mąką i śmietaną. Podawać z ryżem lub makaronem.
Kotlet schabowy po szwajcarsku
Składniki:
-
4 plastry schabu
-
pół czerwonej papryki
-
4 plastry sera żółtego
-
4 plastry szynki
-
sól, pieprz
-
ulubione zioła
-
jajko
-
bułka tarta
-
mąka
Przygotowanie:
Mocno rozbić kotlety, natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Na tak przygotowane mięso położyć plaster sera, szynki i pasek papryki. Złożyć kotleta na połowę i brzegi połączyć wykałaczką. Następnie obtoczyć mięso w mące jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju z obu stron. Podawać z ziemniakami czy frytkami.
Słonina
Składniki:
-
gruba słonina
-
sól kamienna
-
ziele angielskie
-
liście laurowe
-
czosnek
-
ulubione zioła
Przygotowanie:
Słoninę pociąć na pasy i obsypać dokładnie ziołami oraz obłożyć pokrojonym w plasterki czosnkiem. Tak przygotowaną słoninę ułożyć w naczyniu ze starannie obsypanym solą dnem. Także boki oraz wierzch słoniny należy posypać dokładnie solą by utworzyła się szczelna warstwa. Wstawić przygotowaną słoninę w chłodne miejsce lub do lodówki na 2 tygodnie. Po tym czasie słonina powinna stać się w środku lekko przezroczysta, co świadczy o jej przydatności do spożycia.
Czytaj dalej na następnej stronie...