| Autor: redakcja1

I wiesz, co jesz - wieprzowina (cz. 2)

Zapraszamy do zapoznania się z drugą częścią naszych kulinarnych opowieści poświęconych wieprzowinie.

I wiesz, co jesz - wieprzowina (cz. 2)
Polędwiczki duszone z papryką i pieczarkami
 
Składniki:
  • 4-5 polędwiczek wieprzowych
  • 2 papryki czerwone
  • 0,5 kg pieczarek
  • śmietana 18%
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • rosół lub kostki bulionowe
Przygotowanie:
 
Mięso pokroić na plastry i lekko rozbić, posypać pieprzem, krótko podsmażyć i na koniec posolić. Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć, potem dodać wyciśnięty czosnek i paprykę. Na koniec dodać mięso i rosół. Dusić pod przykryciem do czasu aż mięso będzie miękkie. Powstały sos przyprawić do smaku, zaciągnąć mąką i śmietaną. Podawać z ryżem lub makaronem.
 
Kotlet schabowy po szwajcarsku
 
Składniki:
  • 4 plastry schabu
  • pół czerwonej papryki
  • 4 plastry sera żółtego
  • 4 plastry szynki
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła
  • jajko
  • bułka tarta
  • mąka
Przygotowanie:
 
Mocno rozbić kotlety, natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Na tak przygotowane mięso położyć plaster sera, szynki i pasek papryki. Złożyć kotleta na połowę i brzegi połączyć wykałaczką. Następnie obtoczyć mięso w mące jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju z obu stron. Podawać z ziemniakami czy frytkami.

Słonina
 
Składniki:
  • gruba słonina
  • sól kamienna
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • czosnek
  • ulubione zioła
Przygotowanie:
 
Słoninę pociąć na pasy i obsypać dokładnie ziołami oraz obłożyć pokrojonym w plasterki czosnkiem. Tak przygotowaną słoninę ułożyć w naczyniu ze starannie obsypanym solą dnem. Także boki oraz wierzch słoniny należy posypać dokładnie solą by utworzyła się szczelna warstwa. Wstawić przygotowaną słoninę w chłodne miejsce lub do lodówki na 2 tygodnie. Po tym czasie słonina powinna stać się w środku lekko przezroczysta, co świadczy o jej przydatności do spożycia.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: