Gulasz z Å‚opatki
Â
Składniki:
Przygotowanie:
Â
Cebulę pokroić w kostkę lub w ćwierć krążki, a mięso z łopatki w 2 cm kostkę. Następnie w głębokim naczyniu rozgrzać tłuszcz i dodać mięso. Smażyć do uzyskania złocistego koloru, pod koniec dodać cebulę i zeszklić ją z mięsem. W momencie otrzymania złotej barwy cebuli dodać gorącej wody aż zostanie mięso przykryte oraz dodać liść laurowy i ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i przykryć naczynie pokrywką, by pozostała jedynie szczelina. Dusić przez 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając uzupełniać nadmiar wyparowanej wody. Podawać z kaszą jęczmienną lub gryczaną.
Karkówka z grilla
Â
Składniki:
-
50 ml białej wódki
-
20-30 ml oleju roślinnego
-
2 łyżeczki musztardy
-
2 łyżeczki ulubionej przyprawy, a najlepiej mieszanki przypraw: może być domowa lub jakaś gotowa/kupna
-
8-10 sporych kotletów z karkówki (mięso dobre, nieprzerośnięte)
Przygotowanie:
Â
Do naczynia wlać wódkę, olej, musztardę, przyprawy i dokładnie wymieszać. Karkówkę pokroić w około 2 cm plastry. Mięso rozbić lekko tłuczkiem oraz naciąć lekko nożem by lepiej się zamarynowało. Plastry natrzeć marynatą, włożyć do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowane mięso ułożyć na grillu. Gotowe można podawać z chlebem, warzywami czy sałatką.
Â
Orientalne nóżki wieprzowe
Â
Składniki:
-
2 nóżki wieprzowe
-
1 marchew
-
1 pietruszka
-
10 ziaren ziela angielskiego
-
3 liście laurowe
-
1 łyżeczka soli
-
0,5 łyżeczki pieprzu
-
0,5 łyżeczki kminku
-
0,5 łyżeczki curry
-
0,5 łyżeczki kolendry
-
pół główki czosnku
Przygotowanie:
Â
Nóżki wieprzowe dokładnie umyć i oczyścić z ewentualnej szczeciny opalając. Włożyć do garnka, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu przez około 2 godziny. Następnie należy obrać marchew i pietruszkę dodać do wywaru i gotować przez kolejne 30 minut. Wyciągnąć mięso, warzywa i drobno pokroić. Ułożyć w małych naczyniach i zalać wywarem. Po wystygnięciu przechowywać w lodówce.
Czytaj dalej na następnej stronie...