Rynek śrut oleistych
Zwiększenie się poziomu tłoczenia soi będzie odpowiedzią na jej obfitą podaż wnikającą z większych niż rok wcześniej zbiorów, połączoną ze spadkiem zapotrzebowania głównie śruty bawełnianej i rzepakowej. Zwiększy się, jakkolwiek w różnym stopniu produkcja większości pozostałych śrut. W sezonie 2016/2017 zapotrzebowanie na komponenty paszowe pochodzenia roślinnego wzrośnie praktycznie u wszystkich czołowych konsumentów w różnych rejonach świata.
Przyrosty odnotują najwięksi konsumenci śrut jak UE28, USA, Brazylia i Argentyna. Zwyżki zapowiadają się w państwach Azji, przede wszystkim w Chinach, Indiach, Japonii, Tajlandii, Korei Południowej, Filipinach, Indonezji, Malezji na Tajwanie oraz Iranie. Według FAMMU/FAPA wzrost spożycia nastąpi też w Rosji, na Ukrainie, Afryce Płn. i Meksyku. Ostatecznie stopień zapotrzebowania będzie zależeć od kondycji ekonomicznej w różnych rejonach globu. Równolegle koniunkturę będzie ograniczać popyt na oleje nieco hamowany ograniczeniem zapotrzebowania ze strony przemysłu biopaliwowego jeśli utrzyma się stosunkowo niska cena ropy.
Największe znaczenie w światowej produkcji śrut oleistych ma śruta sojowa, stanowiąc 67% w skali świata. Kolejne miejsca zajmują: śruta rzepakowa – 10% udział wobec 11% rok wcześniej, śruta bawełniana, słonecznikowa oraz gluten kukurydziany – po 5%. Mniejszy udział w globalnej produkcji mają śruta palmowa - 2,5%, arachidowa - 2% oraz z zarodków kukurydzy - 1%. W globalnej podaży pozostałe śruty odgrywają mniejszą rolę. W sezonie 2016/2017 zwiększy się produkcja większości śrut oleistych poza bawełnianą oraz rzepakową. Duży 5,7% przyrost produkcji dotyczy śrutu sojowej oraz słonecznikowej tj. o 8,6%. Znaczny przyrost odnosi się do palmowej o 7,1%, arachidowej o 10% oraz z kopry o 8,4%.
Najbardziej, bo 12,3% wzrośnie produkcja mączki rybnej. Przewidywany wzrost światowej produkcji śrut będzie wynikiem rekordowego przerobu 10 nasion oleistych. Soja, której udział w przerobie jest największy, tradycyjnie wygeneruje największą ilość śruty.
Produkcja śruty sojowej na świecie wzrośnie do 226 mln ton
W sezonie 2016/2017 globalna produkcja śruty sojowej szacowana jest na 226,4 mln ton, czyli o 5,7% więcej - 12,2 mln ton niż sezon wcześniej.
Do wysokiej produkcji śruty sojowej przyczyni się wyższy przerób soi. Do czołowych producentów śruty sojowej należą kraje będące zarazem wiodącymi producentami nasion soi, jak USA - 18% udział, Argentyna - 16% oraz Brazylia - 14%.
Czytaj dalej na następnej stronie...