Według danych Eurostatu w pierwszych trzech miesiącach sezonu 2016/2017 eksport zagęszczonego soku jabłkowego z Unii Europejskiej na rynki trzecie ukształtował się na poziomie 29,1 tys. t, co oznacza, że zwiększył się o 35% w relacji rocznej.
Eksport zagęszczonego soku jabłkowego
W mniejszym stopniu wzrósł natomiast eksport wewnątrzunijny. Ocenia się, że w omawianym okresie wyniósł on 107,4 tys. t, co oznacza, że był o 8% większy niż w roku ubiegłym.
W największym stopniu na wzrost pozaunijnego eksportu ZSJ wpłynęło znaczne zwiększenie wolumenu eksportu do Stanów Zjednoczonych, które są głównym odbiorcą tego produktu z Unii. Według Magdaleny Kowalewskiej, eksperta rynków rolnych BGŻ BNP Paribas, w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku w pierwszych trzech miesiącach bieżącego sezonu eksport zwiększył się o 120%, do poziomu 12,8 tys. t. Przyczyną tak znacznego wzrostu wywozu ZSJ do Stanów Zjednoczonych był m.in. mniejszy odsetek jabłek przeznaczonych do przetwórstwa w tym kraju i związany z tym wzrost popytu importowego na ZSJ, a także większa konkurencyjność cenowa unijnych producentów, w stosunku do chińskich oferentów.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ BNP Paribas/Magdalena Kowalewska foto:
sxc.hu