Sytuacja na rynku zagęszczonego soku jabłkowego

Prognozuje się, że zbiory jabłek w Polsce, przy dotychczasowych uwarunkowaniach, mogą być większe niż w roku poprzednim, w którym zdaniem GUS wyprodukowano 3,1 mln ton jabłek w stosunku do 2,9 mln ton w 2012 r. - podaje Bank BGŻ.

Sytuacja na rynku zagęszczonego soku jabłkowego
Prawdopodobnie będzie to wynikało ze wzrostu krajowej produkcji koncentratu jabłkowego w sezonie 2014/2015. Sprzyjać temu będzie w pewnym stopniu niższy eksport samych jabłek.
 
Jak wynika z danych, w Polsce produkcja soków z owoców i warzyw w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej, w pierwszych czterech miesiącach 2014 roku zwiększyła się o blisko 11% w ujęciu do tego samego okresu w roku poprzednim do 2,095 mln hl.
 
Przy nasilającej się konkurencji na rynku europejskim ze strony takich krajów, jak Ukraina czy Mołdawia, może oznaczać, że presja na spadek cen zagęszczonego soku jabłkowego dodatkowo wzrośnie. Według danych Eurostatu za okres lipiec 2013 - marzec 2014, w sezonie 2013/2014 Ukraina zwiększy eksport koncentratu jabłkowego do krajów Unii Europejskiej o 34% do 64 tys. ton.
 
Niemniej jednak, w przypadku cen sytuacja jest dosyć niekorzystna. Zagęszczony sok jabłkowy z Polski pozostaje nadal sporo tańszy niż w roku poprzednim, przy czym przeciętnie w czerwcu br., zgodnie z notowaniami Foodnews, ceny wynosiły 1,00 euro/kg i były średnio o 5% mniejsze w odniesieniu do analogicznego okresu przed rokiem.
 
Dalsze ich osłabianie, przy możliwie wyższej produkcji jabłek, może wpłynąć również na kształtowanie się cen jabłek przemysłowych. Te wykazywały już symptomy osłabiania w pierwszej połowie 2014 roku. Według danych IERiGŻ-PIB w maju br. wynosiły one 0,30 zł/kg i były o 9% mniejsze w skali roku.
 
Szansą na poprawę sytuacji na rynku polskim może być eksport do państw pozaeuropejskich, w tym głównie do USA. Kraj ten jest znaczącym importerem koncentratu jabłkowego na świecie. Jak wynika z danych CN Comtrade, w 2013 roku sprowadził on 339 tys. ton zagęszczonego soku jabłkowego, głównie z Chin – 319 tys. t, co daje 94% udziału w imporcie.
 
Malejąca jednak rola Państwa Środka w globalnej produkcji, a także w międzynarodowym handlu, w ostatnich latach może stwarzać lukę dla pojawienia się na rynku amerykańskim polskiego koncentratu.
 
Tym bardziej, że koncentrat jabłkowy produkowany w Polsce jest słodszy, bardziej preferowany przez odbiorców w USA, co wynika ze wzrostu eksportu z UE-28 do USA w pierwszym kwartale 2014 roku. Według danych Eurostatu zwiększył się on o 200% do poziomu 2,5 ton. W tym roku dalszemu wzrostowi sprzyjać może tendencja zwyżkowa cen koncentratu z Chin, osłabiająca jego konkurencyjną pozycję na światowym rynku.


Tagi:
źródło: