Przez żołądek do serca, czyli zakochani w jakości

Współczesny konsument wie czego chce. Spełnić jego najwyższe oczekiwania stara się coraz więcej producentów kierujących na rynek certyfikowane produkty QAFP. A efekt jest nie tylko smakowity, aromatyczny, ale także estetyczny. Oczy zaczynają przecież jeść, zanim spróbują tego usta... Potem pozostaje prawdziwa uczta dla podniebienia i smakosze, którzy po tak wyjątkowym posiłku, będą poszukiwać w sklepach produktów o powtarzalnej jakości. Czasy, kiedy firmy mięsne konkurowały ze sobą wyłącznie na najniższej półce cenowej to już przeszłość. Obecnie producenci muszą oferować konsumentom cały wachlarz produktów.

Przez żołądek do serca, czyli zakochani w jakości

Oprócz zadowolenia konsumenta, zakłady wytwarzające produkty zgodnie z wytycznymi Systemu QAFP, mają inne korzyści tj. standaryzacja produkcji czy obecność w perspektywicznym segmencie wysokojakościowych produktów spożywczych.  QAFP jest swoistym znakiem bezpieczeństwa w polskich domach, kuchniach, restauracjach, bo zdrowie rodziny zależy w dużej mierze od dobrych wyborów składników codziennej diety.

- Założyliśmy, że pierwszym produktem premium będą filety drobiowe Res-Drobu. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, pracujemy nad parametryzacją certyfikowania całych tuszek kurczaka oraz pozostałych elementów. Liczymy na to, że będziemy w stanie produkować z logo QAFP i Sprawdzony Drób ok. 50% produkcji. Oczywiście mamy świadomość, że cena takiego mięsa nie będzie na razie wyższa od nie certyfikowanego. Wiemy jednak, że na siłę znaku i właściwy odbiór konsumencki musimy solidnie zapracować  Dla klienta, który wybiera w sklepie mięso drobiowe, najważniejsze jest, żeby było ono zdrowe, bezpieczne i smaczne. I to właśnie gwarantuje system i znak QAFP. Ktoś, kto kupuje fileta z Res – Drobu może mieć pewność, że przygotuje z niego smaczny i zdrowy obiad, bo każda partia naszych produktów musi mieć taką samą, najwyższą jakość, a warunki hodowli kurczaków i produkcji mięsa, są stale nadzorowane – mówi Bogusław Moskal, wiceprezes Rzeszowskich Zakładów Drobiarskich Res – Drob i dodaje: - Jestem pewien, że dzięki QAFP klienci jeszcze bardziej nam zaufają i jeszcze częściej będą sięgać po mięso z Res–Drobu – wyznaje Bogusław Moskal, wiceprezes Rzeszowskich Zakładów Drobiarskich Res – Drob.

Działania związane z rozwojem Systemu QAFP trwają już ponad cztery lata. System został opracowany w 2008 roku z inicjatywy Unii Producentów Przemysłu Mięsnego – UPEMI. QAFP doprowadził m.in. do rezygnacji z dodatków nieobojętnych dla zdrowia, dopuszcza jedynie niektórych dodatków funkcjonalnych i substancji uzupełniających takich jak sól kuchenna, naturalne przyprawy i cukier.

- Certyfikujemy kolejne firmy, a kilkanaście następnych zgłosiło chęć uczestnictwa w QAFP. Przedstawiciele firm patrzą przyszłościowo, zdają sobie sprawę, że jeśli konsumenci przyzwyczają się do określonej jakości mięsa i wytworzonych z niego produktów, to automatycznie ta jakość stanie się asem w rękawie – ocenia Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.

Znak systemu jakości oznacza dla przedsiębiorstwa także lepszą pozycję przy negocjacjach z sieciami handlowymi, które jeśli zdecydują się na wprowadzenie na sklepowe półki wyrób certyfikowany, powinny zaakceptować jego cenę. W Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP chce produkować coraz więcej producentów, którzy – jak podkreślają - czują się odpowiedzialni za najwyższą jakość wytwarzanych przez nich wyrobów. Współczesny konsument oczekuje bowiem od produktów nie tylko gwarancji dobrego smaku i jakości, ale także pewnych wartości dodanych. Dlatego coraz większym powodzeniem cieszy się żywność z najwyższej półki.



Tagi:
źródło: