Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Rozrzutnik obornika SIPMA RO 600 ZEFIR
2013-06-19 -
Ciągnik LAMBORGHINI R.1 35 – 45 – 55
2011-06-29 -
Zetor ładowacz czołowy ZX
2016-03-02 -
Zaczepy transportowe do wózków widłowych
2020-04-28
Produkcja mrożonych owoców i warzyw w sezonie 2015/2016
Jak wynika z danych GUS produkcja mrożonych owoców i orzechów w pierwszych dwóch miesiącach tego sezonu ukształtowała się w granicy 162 tys. t i była większa o 23 proc. niż w porównywalnym okresie w sezonie poprzednim w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej.
Okres ten jest kluczowy pod kątem produkcji mrożonek owocowych i wiele może powiedzieć o kierunku zmian w całym sezonie 2015/2016. Jak zauważa bowiem Bank BGŻ BNP Paribas, w całym sezonie 2014/2015 kontyngent produkcji mrożonych owoców w tych dwóch miesiącach stanowił aż 46 proc. całkowitej ich produkcji. Tak duży wzrost produkcji mrożonek może wydawać się zaskakujący w kontekście przewidywanej zniżki podaży surowca do przetwórstwa, przede wszystkim szacowanego spadku produkcji malin.
Jednakże w kierunku wzrostu produkcji mrożonek mogły działać wyższa produkcja wiśni, przy czym w 2014 roku z uwagi na niskie ceny część owoców nie została zebrana, a także większa w skali roku produkcja truskawek o 1,7 proc. do 206 tys. t.
W przypadku chodzi o mrożonych warzyw, w tym samym czasie ich produkcja zmalała o 5 proc. do 103 tys. t. Jest to wynik sporo niższej tegorocznej bazy surowcowej do przetwórstwa. Z kolei patrząc na przewidywaną skalę obniżenia się tegorocznych zbiorów warzyw o 16 proc., prawdopodobne jest że dynamika spadku produkcji mrożonek warzywnych w następnych miesiącach br. się pogłębi. Odwrotne trendy zaobserwowano w przypadku marynat warzywnych. W pierwszych dwóch miesiącach tego sezonu wytworzono ich 23 tys. t, a więc o blisko 8 proc. więcej niż przed rokiem.