Rynek mięsa w Polsce (13-20.09.2015)

W trzecim tygodniu września 2015 r. na krajowym rynku wzrosły ceny zakupu trzody chlewnej, a obniżyły się ceny bydła i drobiu - informuje Agencja Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (13-20.09.2015)

Ceny żywca drobiowego


Na rynku krajowym średnia cena kurcząt brojlerów w dniach 14–20.09.2015 r. wyniosła średnio 3,69 zł/kg, o 1% mniej niż tydzień wcześniej, o 2% mniej niż przed miesiącem i o 1% mniej niż przed rokiem. Indyki skupowano przeciętnie po 5,79 zł/kg,o 2 gr/kg taniej niż w poprzednim tygodniu i 1 gr/kg taniej niż przed miesiącem. Indyki były o 2% tańsze niż rok wcześniej.

Krajowe ceny zbytu mięsa

W trzecim tygodniu września 2015 r. na krajowym rynku w zbycie odnotowano wzrost cen mięsa czerwonego, a spadek cen mięsa drobiowego.

W dniach 14–20 września 2015 r. zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe po 6,79 zł/kg, o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 8% drożej niż przed miesiącem. Cena półtusz wieprzowych była jednak o 4% niższa niż w analogicznym okresie 2014 r.

Ceny półtusz wieprzowych

Za kompensowane ćwierćtusze wołowe w zbycie otrzymywano średnio 12,27 zł/kg wobec 12,24 zł/kg w poprzednim tygodniu. Ćwierci wołowe były o 0,5% tańsze niż miesiąc wcześniej, ale o 2% droższe niż przed rokiem.

Ceny ćwierćtusz wołowych

Tuszki kurcząt w omawianym tygodniu zakłady drobiarskie zbywały przeciętnie po 5,71 zł/kg, o 5,5% taniej niż tydzień wcześniej i o 7% taniej niż przed miesiącem. Tuszki kurcząt były jednak o 1% droższe niż przed rokiem. Cena zbytu tuszek indyków wyniosła średnio 8,84 zł/kg, o 1,5% mniej niż w poprzednim tygodniu i o 0,5% mniej niż przed miesiącem. Uzyskiwana cena była zbliżona do notowanej w porównywalnym okresie ubiegłego roku.

Ceny tuszek kurcząt


Tagi:
źródło: