Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Malowanie proszkowe
2016-04-20 -
FLORAMIX PIĘKNE KWIATY (Nawóz dolistny)
2012-01-17 -
Schładzalniki otwarte typu RFT
2015-11-18
Rynek mięsa w Polsce (02-08.03.2015)
Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 2 do 8 marca 2015 roku w Polsce, przygotowanym przez Agencję Rynku Rolnego.
Ceny żywca wieprzowego
Według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, za żywiec wieprzowy w Polsce w dniach 2–8.03.2015 r. płacono przeciętnie 4,48 zł/kg, a więc o 3% mniej niż w poprzednim tygodniu, ale za to więcej o 6% niż miesiąc wcześniej i o 1% niż przed rokiem.
Według Komisji Europejskiej średnia unijna cena zakupu świń rzeźnych w dniach 2–8.03.2015 r. ukształtowała się na poziomie 142,67 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była niższa o 0,2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4,5% niż przed rokiem. Cena krajowa żywca tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 143,80 EUR/100 kg i była większa od przeciętnych cen: w Rumunii, Danii, Holandii, Belgii, we Francji, w Irlandii, Czechach, Hiszpanii, na Słowacji i w Estonii.
Ceny żywca wołowego
Żywiec wołowy w Polsce w pierwszym tygodniu marca 2015 r. (zgodnie z danymi ZSRIR MRiRW) zbywano średnio po 6,20 zł/kg w stosunku do 6,23 zł/kg tydzień wcześniej. Ceny zakupu bydła były jednak wyższe o 1% niż przed miesiącem i o 8% niż rok wcześniej.
Ceny żywca drobiowego
Przeciętna krajowa cena skupu kurcząt brojlerów w dniach 2–8.03.2015 r. wyniosła 3,47 zł/kg i była o 0,02 zł/kg większa niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem. Kurczęta były jednak o 7% tańsze niż w tym samym czasie 2014 r.
Za indyki płacono średnio 5,89 zł/kg, a więc o 0,02 zł/kg drożej niż tydzień wcześniej, ale o 0,03 zł/kg taniej niż przed miesiącem. Jednocześnie indyki sprzedawano po cenie wyższej o 6% niż przed rokiem.
Czytaj dalej na następnej stronie...