Rynek mięsa w Polsce (02-08.03.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 2 do 8 marca 2015 roku w Polsce, przygotowanym przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (02-08.03.2015)

Ceny żywca wieprzowego

Według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, za żywiec wieprzowy w Polsce w dniach 2–8.03.2015 r. płacono przeciętnie 4,48 zł/kg, a więc o 3% mniej niż w poprzednim tygodniu, ale za to więcej o 6% niż miesiąc wcześniej i o 1% niż przed rokiem.

 

Według Komisji Europejskiej średnia unijna cena zakupu świń rzeźnych w dniach 2–8.03.2015 r. ukształtowała się na poziomie 142,67 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była niższa o 0,2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4,5% niż przed rokiem. Cena krajowa żywca tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 143,80 EUR/100 kg i była większa od przeciętnych cen: w Rumunii, Danii, Holandii, Belgii, we Francji, w Irlandii, Czechach, Hiszpanii, na Słowacji i w Estonii.

Ceny żywca wołowego

Żywiec wołowy w Polsce w pierwszym tygodniu marca 2015 r. (zgodnie z danymi ZSRIR MRiRW) zbywano średnio po 6,20 zł/kg w stosunku do 6,23 zł/kg tydzień wcześniej. Ceny zakupu bydła były jednak wyższe o 1% niż przed miesiącem i o 8% niż rok wcześniej.

Ceny żywca drobiowego

Przeciętna krajowa cena skupu kurcząt brojlerów w dniach 2–8.03.2015 r. wyniosła 3,47 zł/kg i była o 0,02 zł/kg większa niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem. Kurczęta były jednak o 7% tańsze niż w tym samym czasie 2014 r.

 

Za indyki płacono średnio 5,89 zł/kg, a więc o 0,02 zł/kg drożej niż tydzień wcześniej, ale o 0,03 zł/kg taniej niż przed miesiącem. Jednocześnie indyki sprzedawano po cenie wyższej o 6% niż przed rokiem.


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: