Pistacjowy zawrót głowy

Przetwory pistacjowe pod lupą IJHARS.

Pistacjowy zawrót głowy
W ostatnim czasie nastąpił wzrost zainteresowania konsumentów produktami takimi jak kremy z pistacji, kremy z dodatkiem mielonych pistacji czy też same pasty z pistacji. Dlatego też producenci wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów prześcigają się w pomysłach jak uatrakcyjnić swój produkt. Na rynku można znaleźć kremy pistacjowe z dodatkiem kruszonych pistacji, czekolady, liofilizowanych owoców czy soli morskiej oraz pasty z pistacji „100%” bez dodatku cukru i soli.

W okresie przedświątecznym na terenie całego kraju, Inspekcja przygląda się jakości handlowej wspomnianych produktów w podmiotach zajmujących się sprzedażą detaliczną zarówno stacjonarną jak i internetową.

Kontrola skupia się na znakowaniu opakowań jednostkowych wyrobu gotowego, jak również na sprawdzeniu poprawności informacji zamieszczanych na stronach internetowych oferujących te produkty. Szczególną uwagę inspektorów zwracają przetwory pistacjowe oznakowane dodatkowymi chwytliwymi marketingowo deklaracjami na opakowaniu, np. 100% pistacji, bez cukru, bez soli, bez oleju palmowego. Sprawdzeniu podlegają również zamieszczone informacje wymagane obowiązującymi przepisami, na ich zgodność ze stanem faktycznym, np. zawartość tłuszczu czy cukrów podana w informacji o wartości odżywczej. Weryfikacja dokonywana jest na podstawie prowadzonych badań laboratoryjnych.

Do tej pory kontrolą objęto 34 podmioty. Sprawdzono poprawność znakowania 51 partii produktów pistacjowych, z których do badań pobrano 16 próbek. Syntetyczne wyniki kontroli produktów z/lub na bazie pistacji zostaną opublikowane po otrzymaniu wyników analiz laboratoryjnych oraz zakończeniu czynności kontrolnych.
 
 


Tagi:
źródło: