Działania MRiRW w sprawie cen żywca wołowego i wieprzowego

W odpowiedzi na wniosek Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych w sprawie gwałtownego spadku cen żywca wołowego i wieprzowego, który nie przekłada się na ceny w sklepach i hipermarketach, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało, że na bieżąco analizuje rozwój sytuacji na rynkach rolnych, w tym na rynku wołowiny i wieprzowiny, oraz podejmuje działania mające na celu poprawę sytuacji rynkowej oraz wsparcie producentów rolnych.

Działania MRiRW w sprawie cen żywca wołowego i wieprzowego

Postulat ten został również zgłoszony przez przedstawiciela Polski na posiedzeniu Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych – Produkty Zwierzęce, które odbyło się w formie wideokonferencji w dniu 20 maja 2020 r. Oprócz Polski, potrzebę reakcji na rynku trzody chlewnej zgłosiły również inne państwa UE, ponieważ spadkowa tendencja cenowa notowana była na całym rynku UE w konsekwencji obowiązujących ograniczeń wprowadzonych w celu zapobieżenia rozprzestrzenianiu się wirusa SARS-CoV-2.

Jednocześnie uprzejmie informuję, że w odpowiedzi na trwający kryzys na rynkach produktów rolnych Komisja Europejska, ogłaszając w dniu 30 kwietnia 2020 r. pakiet środków pomocowych, których elementem jest obowiązujący mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania ww. produktów, zapowiedziała również zmianę rozporządzenia (UE) nr 1305/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (…) w kierunku umożliwienia państwom członkowskim, które nadal dysponują środkami w ramach PROW, wykorzystanie tych pieniędzy na wypłaty dla rolników i małych firm rolno-spożywczych w 2020 r. celu zapewnienia natychmiastowej pomocy dla najbardziej dotkniętych kryzysem. Obecnie, równolegle do prac na poziomie UE dotyczących zmiany ww. rozporządzenia nr 1305/2013, w MRiRW trwają intensywne prace mające na celu dodanie do Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 nowego działania dotyczącego Wyjątkowej tymczasowej pomocy na rzecz rolników i MŚP działających w sektorze przetwórstwa, wprowadzania do obrotu lub rozwoju produktów rolnych, którzy zostali najciężej dotknięci kryzysem związanym z COVID-19. W ramach ww. działania przewiduje się również wsparcie dla producentów bydła mięsnego i świń.

Niezależnie od powyższego należy zauważyć, że notowania cenowe z dwóch ostatnich tygodni 2020 r. (21-22 tydzień) powinny być pierwszym sygnałem odwrócenia niekorzystnych tendencji na rynku wieprzowiny i oczekiwaną reakcją na stopniowe odmrażanie poszczególnych segmentów gospodarki w związku z Covid-19. W 22. tygodniu 2020 r. (25-31 maj) cena zakupu świń wzrosła o ponad 10 % w relacji tygodniowej oraz o 3,7% w relacji miesięcznej. Odwrócenie spadkowego trendu obserwowane jest również na rynku UE, gdzie w 22. tygodniu 2020 r. cena skupu świń (klasa E) wyniosła 162,91 euro/100 kg, co oznacza wzrost w relacji tygodniowej o 2,2%. Należy oczekiwać, że stopniowe odbudowywanie popytu na wieprzowinę pozwoli na przywrócenie stabilności na rynku i przynajmniej częściowe odrobienie strat finansowych rolników. Ponadto uprzejmie informuję, że w ostatnich tygodniach notowany jest wzrost cen bydła. W 22. tygodniu 2020 r. średnia cena bydła w Polsce, według wagi żywej, ukształtowała się na poziomie 6,09 zł/kg i wzrosła odpowiednio w relacji tygodniowej i miesięcznej o 2,1% oraz o 5,4%.

Odnosząc się do postulatu dotyczącego zakupu wołowiny przez Agencję Rezerw Materiałowych uprzejmie informuję, że organem właściwym w tej sprawie jest Minister Klimatu.


Tagi:
źródło: