IJHARS: Wyniki kontroli przetworów mięsnych i zbożowych oraz wyrobów garmażeryjnych w III kwartale 2014 r.

W III kwartale 2014 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej przetworów mięsnych i zbożowych oraz wyrobów garmażeryjnych. Inspekcja sprawdziła również oznakowanie soków i nektarów, napojów bezalkoholowych, fermentowanych napojów winiarskich oraz piwa.

IJHARS: Wyniki kontroli przetworów mięsnych i zbożowych oraz wyrobów garmażeryjnych w III kwartale 2014 r.

3. Udział partii nieprawidłowo oznakowanych zmniejszył się w przypadku:

  • fermentowanych napojów winiarskich o 13,5 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z IV kw. 2013 r.),

  • przetworów zbożowych o 13,4 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z II kw. 2010 r.),

  • piwa o 9,2 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z III kw. 2012 r.),

  • napojów bezalkoholowych o 8,0 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z IV kw. 2013 r.),

  • wyrobów garmażeryjnych o 7,8 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z II kw. 2013 r.),

  • przetworów mięsnych (z wyłączeniem wędzonek) o 7,2 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z II kw. 2014 r.),

  • soków i nektarów o 5,4 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z II kw. 2012 r.).

W przypadku wędzonek zakwestionowano ponad jedną trzecią skontrolowanych partii (podobnie jak podczas kontroli przeprowadzonej w III kw. 2013 r.).
 

Nieprawidłowości w zakresie znakowania:

  • Nazwa i rodzaj produktu, m.in.:

− brak informacji umożliwiających konsumentowi jednoznaczne rozpoznanie rodzaju i właściwości środka spożywczego oraz odróżnienie go od innych produktów (np. nie podano, że jest to „piwo ciemne pasteryzowane”, „produkt mrożony”);

 

− brak podkreślenia obecności sera w nazwie pierogów ze szpinakiem;
 

− podanie niezgodnej z przepisami nazwy produktu, np. „fermentowany napój winopodobny owocowy aromatyzowany” zamiast „aromatyzowany napój winny owocowy”;
 

− umieszczenie na frontowej części etykiety nazwy produktu zawierającej nazwę owocu (np. papaja, liczi) oraz przedstawienie wizerunku tego owocu, podczas gdy w składzie napoju owoce te stanowiły 0,1-0,2%, a składnikiem z największym udziałem ilościowym wśród składników owocowych był inny sok owocowy (np. pomarańczowy, jabłkowy);

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: