Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Wiaty
2016-01-04 -
MASZYNA DO OBIERANIA CEBULI
2017-06-26 -
Kretołap standardowy Pułapka na krety
2014-05-12 -
Lejek do rozsiewacza 300 litrów
2011-10-18
IJHARS: Wyniki kontroli przetworów mięsnych i zbożowych oraz wyrobów garmażeryjnych w III kwartale 2014 r.
W III kwartale 2014 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej przetworów mięsnych i zbożowych oraz wyrobów garmażeryjnych. Inspekcja sprawdziła również oznakowanie soków i nektarów, napojów bezalkoholowych, fermentowanych napojów winiarskich oraz piwa.
-
Metody wytwarzania, m.in.:
− podawanie określeń typu „tradycyjny”, „domowy” przy braku dokumentów potwierdzających tradycyjne metody wytwarzania i stosowaniu w procesie produkcji dodatków, a także podawanie wyrażenia „ręcznie wykonany” przy zmechanizowanym sposobie produkcji;
− podanie na etykiecie produktu konwencjonalnego w nazwie spółki przedrostka „EKO” wyraźnie wyróżniającego się wielkością czcionki od pozostałych informacji, sugerującego że jest to wyrób ekologiczny;
− podanie dwóch wykluczających się informacji dotyczących produktu, tj. „świeży” i „pasteryzowany”;
− umieszczenie sformułowania „wysokiej jakości wino owocowe produkowane z wybranych win owocowych” sugerującego, że produkt otrzymano w wyniku kupażowania (procesu mieszania różnych win) w celu uzyskania odpowiednich parametrów produktu, podczas gdy wyrób wytworzono z wina owocowego (produkowanego z moszczu jabłkowego) oraz koncentratu soku wiśniowego.
-
Masy netto, m.in. ilość nominalną mąki znajdującą się w opakowaniu jednostkowym producent uzależnił od wilgotności powietrza (w oznakowaniu podano informację: „tolerancja wagi ± 15g, przy wilgotności 15%”).
Nieprawidłowości dotyczące znakowania wynikają zarówno z nieznajomości przepisów, nieprawidłowej ich interpretacji, jak również z celowego działania producentów, którzy świadomie wprowadzają w błąd konsumenta poprzez zamieszczanie na opakowaniu nieprawdziwych informacji.
Sankcje
W związku ze stwierdzonymi w trakcie kontroli nieprawidłowościami wojewódzcy inspektorzy JHARS:
-
wydali 152 decyzje administracyjne, w tym:
− 88 decyzji nakazujących poddanie produktów określonym zabiegom (w tym prawidłowego oznakowania),
− 54 decyzje nakładające kary pieniężne na łączną kwotę ponad 77 tys. zł,
− 8 decyzji zakazujących wprowadzenia do obrotu artykułów rolno-spożywczych,
− 1 decyzję nakazującą zniszczenie artykułu,
− 1 decyzję zakazująca składowania produktu w nieodpowiednich warunkach,
-
nałożyli 60 grzywien w drodze mandatów karnych na łączną kwotę ponad 11 tys. zł