Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Filtr do kominków 18l EINHELL
2011-05-11 -
FLORAMIX IGLAK (Nawóz, granulat)
2012-01-17 -
Pług obracalny zawieszany RW4 (vario)
2012-01-04 -
VEMIX(Vertical Mixer) - mieszalnik pionoowy.
2016-02-19
IJHARS: Wyniki kontroli przetworów mięsnych i zbożowych oraz wyrobów garmażeryjnych w III kwartale 2014 r.
W III kwartale 2014 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej przetworów mięsnych i zbożowych oraz wyrobów garmażeryjnych. Inspekcja sprawdziła również oznakowanie soków i nektarów, napojów bezalkoholowych, fermentowanych napojów winiarskich oraz piwa.
Wyniki kontroli
Jakość handlowa poszczególnych grup artykułów rolno-spożywczych kształtuje się następująco:
1. W odniesieniu do cech organoleptycznych odnotowano wzrost udziału zakwestionowanych partii, tj. o 0,4 p.p. w przypadku przetworów zbożowych (w porównaniu do wyników kontroli z II kw. 2010 r.). W przypadku przetworów mięsnych i wyrobów garmażeryjnych nie stwierdzono nieprawidłowości w przedmiotowym zakresie.
Wykryte nieprawidłowości dotyczyły smaku i wyglądu przetworów zbożowych.
2. Stwierdzono mniejszy udział liczby partii o niezgodnych z deklaracją parametrach fizykochemicznych w przypadku przetworów zbożowych o 4,8 p.p. (w porównaniu do wyników kontroli z II kw. 2010 r.) i wyrobów garmażeryjnych o 3,7 p.p. (w porównaniu do wyników kontroli z II kw. 2013 r.). Wzrósł natomiast odsetek zakwestionowanych partii przetworów mięsnych (z wyłączeniem wędzonek) o 5,9 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z II kw. 2014 r.). W przypadku wędzonek udział zakwestionowanych partii utrzymuje się na podobnym poziomie w porównaniu do wyników kontroli z III kw. 2013 r. (tj. zakwestionowano co dziesiątą partię poddaną kontroli).
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
-
niezgodnej z deklaracją (tj. zawyżonej i zaniżonej) zawartości popiołu całkowitego, niewłaściwego stopnia rozdrobnienia – w przypadku przetworów zbożowych;
-
zaniżonej zawartości nadzienia (farszu), obecności niedeklarowanych składników (np. glutaminianu sodu, MOM-u) – w przypadku wyrobów garmażeryjnych;
-
obecności niedeklarowanych składników (np. surowców pochodzenia zwierzęcego, fosforanów), zaniżonej zawartości mięsa – w przypadku przetworów mięsnych.
Wystąpienie nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych oraz parametrów fizykochemicznych wynika z błędów popełnionych podczas procesu produkcyjnego, w tym stosowania surowca niskiej jakości oraz nieprzestrzegania receptur. Obecność niezadeklarowanych surowców jest świadomym fałszowaniem wyrobów gotowych, poprzez ukrywanie przez producenta rzeczywistego składu produktu. Z powyższego wynika, że nie wszyscy producenci dokładają należytej staranności, aby uzyskać produkty o oczekiwanej przez konsumentów jakości.
Czytaj dalej na następnej stronie...