IJHARS: Wyniki kontroli przetworów mięsnych i zbożowych oraz wyrobów garmażeryjnych w III kwartale 2014 r.

W III kwartale 2014 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej przetworów mięsnych i zbożowych oraz wyrobów garmażeryjnych. Inspekcja sprawdziła również oznakowanie soków i nektarów, napojów bezalkoholowych, fermentowanych napojów winiarskich oraz piwa.

IJHARS: Wyniki kontroli przetworów mięsnych i zbożowych oraz wyrobów garmażeryjnych w III kwartale 2014 r.

Wyniki kontroli

Jakość handlowa poszczególnych grup artykułów rolno-spożywczych kształtuje się następująco:
 

1. W odniesieniu do cech organoleptycznych odnotowano wzrost udziału zakwestionowanych partii, tj. o 0,4 p.p. w przypadku przetworów zbożowych (w porównaniu do wyników kontroli z II kw. 2010 r.). W przypadku przetworów mięsnych i wyrobów garmażeryjnych nie stwierdzono nieprawidłowości w przedmiotowym zakresie.
 

Wykryte nieprawidłowości dotyczyły smaku i wyglądu przetworów zbożowych.
 

2. Stwierdzono mniejszy udział liczby partii o niezgodnych z deklaracją parametrach fizykochemicznych w przypadku przetworów zbożowych o 4,8 p.p. (w porównaniu do wyników kontroli z II kw. 2010 r.) i wyrobów garmażeryjnych o 3,7 p.p. (w porównaniu do wyników kontroli z II kw. 2013 r.). Wzrósł natomiast odsetek zakwestionowanych partii przetworów mięsnych (z wyłączeniem wędzonek) o 5,9 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z II kw. 2014 r.). W przypadku wędzonek udział zakwestionowanych partii utrzymuje się na podobnym poziomie w porównaniu do wyników kontroli z III kw. 2013 r. (tj. zakwestionowano co dziesiątą partię poddaną kontroli).
 

Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:

  • niezgodnej z deklaracją (tj. zawyżonej i zaniżonej) zawartości popiołu całkowitego, niewłaściwego stopnia rozdrobnienia – w przypadku przetworów zbożowych;

  • zaniżonej zawartości nadzienia (farszu), obecności niedeklarowanych składników (np. glutaminianu sodu, MOM-u) – w przypadku wyrobów garmażeryjnych;

  • obecności niedeklarowanych składników (np. surowców pochodzenia zwierzęcego, fosforanów), zaniżonej zawartości mięsa – w przypadku przetworów mięsnych.

Wystąpienie nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych oraz parametrów fizykochemicznych wynika z błędów popełnionych podczas procesu produkcyjnego, w tym stosowania surowca niskiej jakości oraz nieprzestrzegania receptur. Obecność niezadeklarowanych surowców jest świadomym fałszowaniem wyrobów gotowych, poprzez ukrywanie przez producenta rzeczywistego składu produktu. Z powyższego wynika, że nie wszyscy producenci dokładają należytej staranności, aby uzyskać produkty o oczekiwanej przez konsumentów jakości.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: