| Autor: redakcja1

Konsumpcja mięsa drobiowego w Polsce wzrośnie do 28,5 kg/os

Rosnącej konsumpcji sprzyja pogłębiająca się zniżka cen detalicznych drobiu przy wygasającym spadku cen detalicznych wieprzowiny i niewielkim wzroście cen wołowiny.

Konsumpcja mięsa drobiowego w Polsce wzrośnie do 28,5 kg/os
Jak wynika z danych w okresie dziewięciu miesięcy 2016 r. ceny detaliczne mięsa drobiowego były o 1,9% niższe niż w tym samym okresie 2015 r., podczas gdy ceny wieprzowiny zmalały jedynie o 0,3%, a wołowiny wzrosły o 0,3%.
 
W 2016 r. spożycie mięsa drobiowego w Polsce zgodnie z szacunkiem IERiGŻ – PIB zwiększy się w odniesieniu do 2015 r. o 1,4 kg i wyniesie 28,5 kg na mieszkańca. W 2017 r. konsumpcja mięsa drobiowego w Polsce prawdopodobnie jeszcze się zwiększy, ale dynamika tego wzrostu będzie dużo słabsza niż w roku 2016 - zauważają eksprtci ARR.


Tagi:
źródło: