Przepisy
1. Frittata z ricottą
Składniki:
oliwa do smażenia i skropienia frittaty
1 cebula pokrojona w cienkie piórka
1 łyżeczka posiekanego, świeżego majeranku
6 jajek
¾ szklanki ricotty lub tłustego twarożku
3 łyżki startego parmezanu
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 – 190° C. Do żaroodpornego rondla wlać tyle oliwy, aby dokładnie przykryła całe dno rondla. Do rozgrzanej oliwy dodać cebulę, majeranek, sól, pieprz i smażyć aż cebula się zeszkli (ok. 5 – 7 min). Jajka należy wymieszać z ricottą i parmezanem i wlać do cebuli. Wymieszać i smażyć na średnim ogniu, aż spód frittaty się zetnie. Następnie wstawić rondel do piekarnika i piec 12 – 15 minut. Frittatę przełożyć na ogrzany półmisek, skropić oliwą i podawać od razu lub po ostudzeniu do temperatury pokojowej.
2. Scotch eggs
Składniki:
10 jajek
1 cebula
50 dag mięsa mielonego
10 dag tartej bułki
1 łyżeczka musztardy
Sól
Pieprz
Mąka do panierowania
Oliwa do smażenia
Przygotowanie:
8 jajek ugotować na twardo. Cebulę obrać i posiekać, wymieszać z mięsem, bułką tartą i 1 jajkiem. Posolić, dodać musztardę i pieprz. Ugotowane jajka obrać, ostudzić i okleić mięsną masą. Tak przygotowane jajka panierować najpierw w mące, a następnie w ostatnim roztrzepanym jajku i bułce tartej. Tłuszcz rozgrzać we frytownicy do temperatury 180° C. Jajka należy ostrożnie wkładać do rozgrzanego tłuszczu i smażyć ok. 6 -8 minut. Podawać z sałatką z porów lub z selera.
3. Ukraińska sałatka ogórkowa
Składniki:
2 jabłka
4 kiszone ogórki
1 cebula
2 łyżki tartego chrzanu
2 jajka ugotowane na twardo
4 łyżki oleju
Ocet
Natka
Sól
Przygotowanie:
Jabłka, ogórki, cebulę pokroić w kostkę, dodać chrzan, przyprawić olejem, octem i solą. Wszystko wymieszać. Na wierzch położyć ugotowane na twardo jajka pokrojone w ćwiartki i posypać natką.
Czytaj dalej na następnej stronie...