Ceny drobiu w Polsce
Towar
|
Polska
|
Cena w zł/t
|
Zmiana ceny [%]
|
kurczęta typu brojler
|
3528,7
|
0,4
|
indory
|
4718,8
|
0,3
|
indyczki
|
4432,5
|
0,2
|
kaczki typu brojler
|
4416,6
|
-1,0
|
gęsi tuczone |
8228,3 |
-1,5 |
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
|
2567,9
|
10,5
|
W okresie od 18 do 24 czerwca 2018 roku spadek cen zaobserwowano w obrębie kaczki typu brojler o 1,0% do 4416,6 zł/t i gęsi tuczone cena do 8228,3 zł/t.
Wzrosły natomiast ceny indyczków o 0,2% do 4432,5 zł/t, indorów o 0,3% do 4718,8 zł/t, kurcząt typu brojler o 0,4% do 3528,7 zł/t, a także kury mięsne ze stad reprodukcyjnych o 10,5% do 2567,9 zł/t.
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały wątroby z indyka o 9,1% do 4551 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 4630 zł/t, a najmniej w zachodnim – 4604 zł/t.
O 2,9% do 5948 zł/t zwiększyły się ceny tuszek kurcząt patroszonych 65% z szyjami. Najwięcej za nie płacono w makroregionie zachodnim – 66246 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 5654 zł/t.
Również wzrost odnotowano o 2,5% w przypadku tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj, za które uzyskiwano 6177 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 6346 zł/t, a najtańsze w centralnym – 6026 zł/t.
Więcej w tym czasie płacono za uda z kurczaka, bo o 5,2% do 5683 zł/t. Najdrożej było w makroregionie centralnym – 6004 zł/t, a najtaniej w północnym – 4270 zł/t.
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem fileta z piersi indyka o 1,7% do 17013 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie północnym - 17264 zł/t, a najmniejsze w południowo-wschodnim – 15450 zł/t.
Podrożały również skrzydła z indyka o 1,3% do 4872 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 5816 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 4507 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...