Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Owoc
Dodano: 2011-02-09
Owoc (łac. fructus) − w znaczeniu botanicznym występujący u okrytozalążkowych organ powstający z zalążni słupka i ewentualnie dna kwiatowego zawierający w swym wnętrzu nasiona, osłaniający je i ułatwiający rozsiewanie.
Kluczowym składnikiem owoców ze względu na ich funkcję są nasiona, będące właściwymi organami rozmnażania i rozprzestrzeniania roślin. Budowa owoców służy usprawnieniu różnych metod rozsiewania. Owoce mięsiste roznoszone są przez zwierzęta, dla których stanowią pokarm, owoce suche rozprzestrzeniane są przez wiatr, wodę lub zwierzęta.
Gdy w jednym kwiecie występuje większa liczba słupków wolnych, wtedy powstają z nich samodzielne owocki, które tworzą owoc zbiorowy na wspólnym dnie kwiatowym (malina, truskawka). Są one często mylone z owocostanami, które powstają z kilku kwiatów zebranych w skupiony kwiatostan (morwa, kłębek buraka, figowiec, ananas).
W znaczeniu kulinarnym owoc to jadalna część rośliny będąca owocem w znaczeniu botanicznym ale rosnąca tylko na drzewach lub krzewach. Owoce roślin zielnych uważane są za warzywa (np. pomidor, ogórek, groch, dynia). Wyjątkowo wśród roślin zielnych owoce w znaczeniu kulinarnym dają truskawki, poziomki i ananas.
W terminologii rolniczo-sadowniczej jakość owoców określa się za pomocą kształtu owocu i urody owocu. Terminy te są wyznacznikiem wartości owocu na podstawie oceny wizualnej.
Anatomia
-
Owocnia (perykarp) - powstaje z zalążni słupka, jest zbudowana z trzech warstw:
-
egzokarp - warstwa zewnętrzna, tkanka okrywająca owocu,
-
mezokarp - środkowa warstwa, może być soczysta (zbudowana z miękiszu), jak u pestkowca albo sucha i twarda jak w strąkach,
-
endokarp - wewnętrzna warstwa owocni, tworząca ściany komory nasiennej. Może być błoniasta i cienka jak w strąkach grochu, grubsza i skórzasta jak w jabłku lub zdrewniała w pestce śliwy.
-
-
Nasiona - powstają w wyniku rozwoju zapłodnionych zalążków.
Podział
Przykłady owoców suchych. Górny rząd od lewej: torebka maku (Papaver), orzechy leszczyny (Corylus), żołędzie dębu (Quercus), dolny rząd od lewej: łuszczyna, orzechy platana, orzechy kasztanowca (Aesculus).
Owoce mogą być pojedyncze (wówczas powstają z jednej zalążni) i złożone (owocostan) lub też zbiorowe (wtedy powstają z kilku słupków wolnych (apokarpicznie).
Ze względu na ekologię i morfologię, owoce dzieli się na suche i soczyste:
-
Owoce suche:
-
pękające - są one wielonasienne i mają suche owocnie, które otwierają się po dojrzeniu i rozsiewają nasiona:
-
mieszek - (zebrane jako owoce zbiorowe tworzą wielomieszki),
-
strąk,
-
łuszczyna,
-
łuszczynka,
-
torebka,
-
-
niepękające - są zazwyczaj jednonasienne, nasiona tych owoców pozostają zamknięte w całej owocni lub jej części,
-
niełupka,
-
ziarniak,
-
orzech (np. żołędzie) i orzeszek (np. kłębki buraka)
-
skrzydlak
-
rozłupnia rozpadająca się na rozłupki
-
rozpadające się na jednonasienne niełupki - np. strąk przewęzisty seradeli lub łuszczyna przewęzista łopuchy
-
-
-
Owoce soczyste (mięsiste):
-
pestkowiec
-
jagoda
-
jagoda pozorna
-
owoce jabłkowate lub owoce szupinkowe
-
-
owoc zbiorowy
-
owocostan (owoc złożony)
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
owoce, czereśnie, jagoda, winogrono, śliwka, gruszka, wiśnie, jabłka, truskawki, malina, owoc