| Autor: redakcja1

Zgłoszenia do integrowanej produkcji roślin

Zachęcamy wszystkich producentów rolnych do prowadzenia produkcji rolnej w systemie integrowanej produkcji roślin (IP). Producentom zainteresowanym uzyskaniem certyfikatu integrowanej produkcji roślin przypominamy o konieczności terminowego zgłoszenia się do podmiotu certyfikującego.

Zgłoszenia do integrowanej produkcji roślin
W systemie IP zgłoszeń należy dokonywać corocznie nie później niż 30 dni przed siewem albo sadzeniem roślin, a w przypadku roślin wieloletnich do dnia 1 marca każdego roku. 

Przed dokonaniem zgłoszenia należy:
  • sprawdzić na stronie Inspekcji (http://www.gov.pl/piorin/metodyki-ip) czy gatunek rośliny posiada zatwierdzoną przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa metodykę IP;
  • przeanalizować metodykę dla wybranego/ych gatunku/ów pod kątem możliwości spełnienia wymogów IP (np. płodozmian, badania składników pokarmowych, występowanie agrofagów szkodliwych);
  • ukończyć szkolenie z IP oraz posiadać zaświadczenie o jego ukończeniu;
  • wybrać upoważniony podmiot certyfikacyjny (wykaz dostępny pod adresem https://www.gov.pl/web/piorin/podmioty-certyfikujace-ip). 
Szczegóły dotyczące składania zgłoszeń oraz udziału w systemie IP można uzyskać w jednostkach certyfikujących.

W 2024 roku zostały zatwierdzone przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa nowe metodyki IP dla upraw fasoli szparagowej i na suche ziarno, jęczmienia ozimego i jarego, kukurydzy cukrowej, słonecznika, winogron w uprawie polowej oraz żyta.

Mając na uwadze duże zainteresowanie producentów rolnych prowadzeniem upraw w systemie integrowanej produkcji roślin, planowane jest wprowadzenie do IP nowych gatunków roślin. Aktualnie do wdrożenia procedowane są metodyki IP dla takich upraw jak: bobik, ciecierzyca, groch siewny, groch siewny cukrowy i łuskowy, gorczyca (biała, sarepska i czarna), jagoda kamczacka, kapusta włoska, leszczyna, łubin (wąskolistny, żółty i biały), owies, pszenżyto ozime i jare, pietruszka korzeniowa i naciowa, por oraz soczewica. Zostaną również zaktualizowane metodyki jęczmienia na cele browarnicze oraz papryki.

Metodyki IP przed zatwierdzeniem przez Głównego Inspektora są poddawane notyfikacji Komisji Europejskiej (https://technical-regulation-information-system.ec.europa.eu/en/home). Obecnie w procesie notyfikacji znajduje się 8 projektów metodyk IP. 

Bezpośredni dostęp do opublikowanych na stronie Komisji Europejskiej projektów notyfikowanych metodyk IP jest możliwy przez poniżej wylistowane odnośniki. 

Linki:
  • kapusta włoska (https://technical-regulation-information-system.ec.europa.eu/en/notification/26649/text/D/PL), 
  • jagoda kamczacka (https://technical-regulation-information-system.ec.europa.eu/en/notification/26650/text/D/PL), 
  • groch siewny (cukrowy i łuskowy) (https://technical-regulation-information-system.ec.europa.eu/en/notification/26651/text/D/PL), 
  • bobik (https://technical-regulation-information-system.ec.europa.eu/en/notification/26652/text/D/PL), 
  • pietruszka korzeniowa i naciowa (https://technical-regulation-information-system.ec.europa.eu/en/notification/26654/text/D/PL), 
  • owies (https://technical-regulation-information-system.ec.europa.eu/en/notification/26657/text/D/PL), 
  • pszenżyto ozime i jare (https://technical-regulation-information-system.ec.europa.eu/en/notification/26655/text/D/PL) oraz 
  • papryka (https://technical-regulation-information-system.ec.europa.eu/en/notification/26656/text/D/PL).
 


Tagi:
źródło: