| Autor: redakcja6

Prawie połowa produkowanej na świecie żywności trafia na śmietnik

Według brytyjskiego raportu, blisko połowa zakupionej na świecie żywności ląduje na śmietniku. Stanowi to około dwóch miliardów ton jedzenia.

Prawie połowa produkowanej na świecie żywności trafia na śmietnik
Z danych wynika, że rocznie na świecie produkowanych jest cztery miliardy ton żywności. Natomiast 30-50% z nich trafia do śmietnika.
 
Brytyjska organizacja wylicza, że tak duża ilość wyrzucanej żywnoÅ›ci wynika z niewÅ‚aÅ›ciwego przechowywania, niskoterminowych dat przydatnoÅ›ci, promocyjnych cen, które nakÅ‚aniajÄ… do kupna oraz zachcianek konsumentów.
 
W raporcie zwraca siÄ™ również uwagÄ™, że wyrzucane produkty z powodzeniem mogÅ‚yby zostać wykorzystane do nakarmienia gÅ‚odujÄ…cych osób. Jako niekorzystny czynnik wymienia siÄ™ także niepotrzebne zużycie zasobów ziemi, wody i energii, które używane sÄ… do produkcji jedzenia.
 
W opinii specjalistów, przyczyn tej sytuacji możemy siÄ™ doszukiwać przede wszystkim w zbyt niskim poziomie praktyk rolniczych oraz inżynieryjnych, nieodpowiednim transporcie żywnoÅ›ci oraz niewÅ‚aÅ›ciwych praktykach sieci handlowych zachÄ™cajÄ…cych konsumentów do nadmiernych zakupów.
 
Eksperci twierdzÄ…, że w przypadku krajów rozwijajÄ…cych siÄ™ najwiÄ™ksze straty obserwowane sÄ… w poczÄ…tkowych etapach produkcji, tzn. miÄ™dzy polem a miejscem sprzedaży. Natomiast w paÅ„stwach z dojrzaÅ‚Ä… gospodakÄ…, powodów marnotrawstwa należy doszukiwać siÄ™ w niewÅ‚aÅ›ciwszych praktykach marketingowych oraz zachowaniu konsumentów.


Tagi:
źródło: