W okresie od 1 lipca do 27 września 2020 r. eksport zbóż z UE ukształtował się na poziomie 7,1 mln ton, a więc niższym o 34% niż w tym samym okresie sezonu 2019/2020. Mniejszy była wysyłka większości zbóż. Eksport pszenicy wyniósł blisko 4,6 mln ton i był o 39% niższy. Jęczmienia wysłano 1,9 mln ton, a zatem mniej o 14%, słodu – o 23% do 480 tys. ton, a kukurydzy – o 75% do 144 tys. ton. Zwiększył się jedynie wywóz żyta z 58 tys. ton do 65 tys. ton oraz owsa z 11 tys. ton do 28 tys. ton.
Pszenicę zwyczajną z UE dostarczano głównie do Algierii - 17% eksportu tego zboża i Arabii Saudyjskiej - 11%, a mąkę do USA - 10% oraz Sierra Leone - 9%. Wybrzeże Kości Słoniowej kupiło 44% wyeksportowanej pszenicy durum, a Maurytania – 17%. Mąkę z pszenicy durum kierowano zwłaszcza do Arabii Saudyjskiej - 25% i Wybrzeża Kości Słoniowej - 22,5%. Ziarno jęczmienia wysyłane było głównie do Chin - 43% i Arabii Saudyjskiej - 34%, a słód do Wietnamu - 10% i Japonii - 8%. Odbiorcą kukurydzy były przede wszystkim Libia - 39%, Szwajcaria - 21% oraz Liban - 11%. Blisko 85% eksportu żyta popłynęło do USA i 10% do Japonii. Owies był wywożony do Algierii - 42% oraz Szwajcarii - 21% i Norwegii - 15,5%, a sorgo do Maroka - 56% i Serbii - 43%.
Do UE w czasie od 1 lipca do 27 września 2020 r. sprowadzano blisko 5,6 mln ton zbóż, czyli mniej o 17% niż w analogicznym okresie sezonu 2019/2020. Zmniejszył się m.in. przywóz ziarna kukurydzy o 18% do 4,1 mln ton, jęczmienia o 90% do 47 tys. ton i żyta o 100% do 2 ton. Większy był przywóz pozostałych zbóż. Import pszenicy ogółem był o 20% wyższy i wyniósł 1,4 mln ton, a sorgo – 3,4 razy większy – 6,3 tys. ton. Kukurydzę sprowadzano do UE szczególnie z Brazylii - 75% i Serbii - 10%, pszenicę zwyczajną z Ukrainy - 46% oraz Kanady - 26%, a jęczmień przede wszystkim z Ukrainy - 73% ogółu importu tego ziarna oraz z Serbii -15,5%. Niemal całe żyto przywieziono z Indii, owies z Ukrainy - 75% importu tego ziarna oraz Urugwaju - 15%, a sorgo z Ukrainy - 22%, Sudanu - 7% oraz Indii i Rosji - po 2%.