Czwartek przyniósł korektę notowań zbóż i oleistych po obu stronach Atlantyku. Czwartkowe tygodniowe dane o sprzedaży eksportowej zbóż były dobre i powinny wspierać ceny. Notowania zbóż za oceanem jednak spadały i ciągnęły za sobą w dół także ceny kontraktów na giełdzie Matif.
Notowania zbóż z czwartku 20-03-2014:
Giełda MATIF w Paryżu:
Pszenica maj 14 – zamknęła czwartek spadkiem o 2,0 euro/t (-0,9%) do poziomu 211,25 euro/t.
12-go marca seria ta osiągnęła poziom 213,5 euro/t, najwyższy od maja 2013 roku.
29-go stycznia seria majowa stanowiła 4-miesięczne minimum na poziomie 187 euro/t (cena zamknięcia). Ubiegłoroczne minima serii najbliższej przypadają na poziomie 182,75 euro/t (14-go sierpnia).
Kukurydza czerwiec 14 – potaniała wczoraj o 0,75 eur/t (-0,4%) do 185,75 eur/t.
14-go marca seria ta ustanowiła swoje najwyższe zamknięcie od końca czerwca 2013 r na poziomie 186,75 euro/t.
Od 10-go stycznia (podobnie jak kukurydza w Chicago) kukurydza systematycznie zyskuje na wartości.
Śledź notowania zbóż na Gospodarz.pl
Giełda CBoT w Chicago:
Pszenica maj 14 – potaniała w czwartek o 1,7% (-4,4 usd/t) do 258,7 usd/t.
19-go marca seria ta osiągnęła swoje 5 miesięczne maksimum z ceną zamknięcia 263,1 usd/t (7,16 usd/buszel).
29-go stycznia przypadło ponad 3,5 letnie minimum na poziomie 204,4 usd/t (5,56 usd/buszel). Od tego czasu seria marcowa odbiła w górę o ok. 30%.
Kukurydza maj 14 – zamknęła czwartek 1,9% spadkiem do poziomu 188,4 usd/t (4,78 usd/t).
6-go marca kontrakt majowy wyceniany był na zamknięciu sesji na 4,91 usd/buszel (193,3 usd/t) - najwyżej od początku września 2013. Drugi już tydzień amerykańska kukurydza porusza się w trendzie bocznym nieco poniżej wspomnianego maksimum obecnej fali wzrostowej.
9-go stycznia (przed publikacją styczniowego raportu USDA) seria ta była notowana na poziomie 165,4 usd/t (4,202 usd/buszel) - najniżej w historii i jednocześnie na poziomie zamknięcia (dla serii najbliższej) zbliżonym do 3,5 letniego minimum z 18-go listopada 2013.
Od 9-go stycznia seria ta odbiła w górę o 16,0%.
źródło: Gospodarz.pl/e-WGT, autor: Andrzej Bąk, foto:
Gospodarz.pl