W środę kontrakty futures na pszenicę poszybowały w górę o blisko 4% na giełdzie w Chicago i o 1,5% na giełdzie Matif.
Notowania zbóż ze środy 12-03-2014:
Giełda MATIF w Paryżu:
Pszenica maj 14 – podrożała w środę o 1,5% (+3,25 euro/t) i kosztowała na zamknięciu sesji 213,25 euro/t. Jest to najwyższa cena zamknięcia tej serii od maja 2013 roku.
29-go stycznia seria majowa stanowiła 4-miesięczne minimum na poziomie 187 euro/t (cena zamknięcia). Ubiegłoroczne minima serii najbliższej przypadają na poziomie 182,75 euro/t (14-go sierpnia).
Kukurydza czerwiec 14 – zyskała na wartości o 2,5 euro/t (+1,4%) do 185,25 euro/t. Jest najwyższe zamknięcie serii czerwcowej od końca czerwca 2013 r.
Seria czerwcowa (odmiennie od serii marcowej) od 10-go stycznia (podobnie jak kukurydza w Chicago) systematycznie zyskuje na wartości.
Śledź notowania zbóż na Gospodarz.pl
Giełda CBoT w Chicago:
Pszenica marzec 14 – wystrzeliła w środę w górę o 3,74% do 252,9 usd/t (6,88 usd/buszel).
Jest to nowe ponad 4-miesięczne maksimum notowań tej serii.
29-go stycznia pszenica ustanowiła ponad 3,5 letnie minimum na poziomie 202,72 usd/t (5,514 usd/buszel). Od tego czasu seria marcowa odbiła w górę o ok. 25%.
Kukurydza marzec 14 – zyskała na wartości we wtorek 1,3% i zamknęła się ceną 190,6 usd/t.
Od swojego ponad 3,5 letniego minimum z 9-go stycznia seria ta odbiła w górę o 17,5%.
9-go stycznia (przed publikacją styczniowego raportu USDA) seria ta była notowana na poziomie 162,2 usd/t (4,12 usd/buszel) - najniżej w historii i jednocześnie na poziomie zamknięcia (dla serii najbliższej) równym 3,5 letniemu minimum z 18-go listopada 2013.
Tygodniowe zmiany notowań (najbliższa seria futures – zamknięcie z 28-02 do 07-03-2014):
-
Matif - pszenica (marzec-14): 7,0% (14,0 euro/t);
-
Matif - kukurydza (czerwiec-14): 4,0% (7,0 euro/t);
-
Matif – rzepak (maj-14): 4,3% (17,0 euro/t);
-
CBoT – pszenica (marzec-14): 7,9% (17,4 usd/t);
-
CBoT – kukurydza (marzec-14): 5,2% (9,3 usd/t);
-
CBoT – soja (marzec-14): 3,1% (15,9 usd/t).
źródło: Gospodarz.pl/e-WGT, autor: Andrzej Bąk, foto:
Gospodarz.pl