Międzynarodowa Rada Zbożowa (IGC) podniosła w listopadzie prognozę światowej produkcji zbóż w sezonie 2023/2024 o 3 mln ton (m/m) do 2,295 mld ton. Oznaczałoby to wzrost o 30 mln ton (1,3%) w porównaniu z sezonem ubiegłym.
KUKURYDZA
IGC zwiększyła produkcję kukurydzy w 2023/2024 o 4 mln ton (m/m) do 1,223 mld ton, głównie ze względu na lepsze niż oczekiwano plony w USA. Obecnie prognozuje się, że produkcja kukurydzy wzrośnie o 62 mln ton (5,3%) w porównaniu z sezonem ubiegłym.
W nieco większym stopniu podniesiona została również oczekiwana konsumpcja. Stąd zapasy na koniec sezonu skorygowano nieco w dół (m/m) do 73 mln ton. Oznaczać to będzie wzrost globalnych zapasów kukurydzy aż o 44% w porównaniu z sezonem 2022/2023.
PSZENICA
IGC podniosła swoje szacunki światowej produkcji pszenicy w 2023/2024 o 2 mln ton (m/m) do 787 mln ton w związku z lepszymi perspektywami dla Ukrainy, Rosji i Turcji. Prognozowana produkcja będzie jednak o 17 mln ton (2,1%) niższa od rekordu w poprzednim sezonie.
IGC pozostawiła globalne spożycie pszenicy na 804 mln ton, co oznaczać będzie wzrost o 9 mln ton (r/r) i nowy historyczny rekord.
Zapasy pszenicy na koniec sezonu, chociaż wzrosły od października o 2 mln ton, spadną r/r o 7 mln ton do 58 mln ton.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A. foto:
Anna Rogowska