W trzecim miesiącu bieżącego roku eksport zbóż wzrósł w relacji miesięcznej o 16,8% i wyniósł 443,2 tys. ton. W przypadku pszenicy wywóz zwiększył się wobec lutego o 24%, jęczmienia – o 171%, a kukurydzy - o 38%. Tylko w przypadku żyta odnotowano spadek eksportu – o 7,4%. Jak podkreślają eksperci z IERiGŻ, w porównaniu z marcem 2013 roku, wywóz zbóż był większy o 69%.
Jednocześnie do Polski przywieziono o 49% mniej zbóż niż w lutym, co oznacza, że zakupy ukształtowały się na poziomie 135,8 tys. ton. Największy spadek importu odnotowano w obrębie żyta i kukurydzy, o odpowiednio 85% i 61%. Niemniej, wobec marca 2013 roku sprzedaż wszystkich zbóż wzrosła o 8%.
Według Łopaciuka i Klimek, w analizowanym miesiącu zwiększył się eksport prawie wszystkich produktów pierwotnego przetwórstwa. Nieznacznie mniejszy był przywóz tylko mąki pszennej – o 0,6% m/m. Natomiast import pozostałych mąk i ziarna obrobionego inaczej obniżył się o odpowiednio 26,3% i 2,5%, a zakupy pozostałych produktów zwiększyły się, przy czym najbardziej w przypadku słodu – o 51,7%.
Z kolei w obrębie wszystkich produktów wtórnego przetwórstwa, w marcu 2014 roku w relacji miesięcznej eksport był większy. Obniżeniu, o 1,3%, uległ tylko import wyrobów zbożowych. Natomiast przywóz ciasta makaronowego oraz chleba zmalał o 0,9% i 7,0% odpowiednio, a pozostałych produktów wzrósł.