Miesięczna prognoza USDA pokazała niewielkie zmiany w amerykańskich bilansach zbóż i soi. W większości przypadków amerykańskie zapasy końcowe były dla obu sezonów nieco lepsze od oczekiwań rynkowych oraz od prognozy z maja.
Prognozy globalne pokazały jeszcze większą produkcję soi, kukurydzy i pszenicy w Ameryce Południowej (też na świecie) w tym sezonie (2016/17) i w konsekwencji wzrost zapasów globalnych soi o 3,4 mln t do 93,2 mln t, w porównaniu z majową prognozą. Jak wskazuje Andrzej Bąk, globalne zapasy kukurydzy na koniec tego sezonu szacowane są teraz o 0,7 mln t wyżej i powinny wynieść 224,6 mln ton. Zapasy końcowe pszenicy wzrosły o 1,1 mln t do rekordowych 256,4 mln t, dzięki korekcie w górę produkcji w Argentynie (+1mln t, do 17 mln t).
Wyższe zapasy na koniec tego sezonu wchodzą po stronie podażowej (zapasy początkowe) do bilansu na sezon 2017/18.
Prognozy globalne na nowy sezon (2017/2018) obarczone są dużym ryzykiem na tym etapie rozwoju roślin
Pszenica (17/18) - mimo spadku produkcji bilans powinien się jeszcze poprawić w nowym sezonie. USDA podniósł o blisko 2 mln ton swoją majową prognozę zbiorów, do 739,5 mln ton, w porównaniu do rekordowych 754,1 mln t w tym sezonie. Dzięki olbrzymim zapasom z tego sezonu i zdecydowanemu spadku zużycia na paszę (-10 mln t) zapasy na koniec nowego sezonu powinny wzrosnąć (rok do roku) z 256,4 do 261,2 mln ton.
Kukurydza (17/18) - wzrośnie zużycie paszowe (rok do roku), co przy niższej produkcji doprowadzi do spadku zapasów. Globalne zbiory kukurydzy skorygowano w dół o blisko 2 mln t do 1031,86 mln t (w tym sezonie jest to rekordowe 1067,21 mln t). O ponad 16 mln t (rok do roku) do 650,4 mln t powinno wzrosnąć zużycie paszowe. Zapasy końcowe kukurydzy powinny obniżyć się z 224,6 mln t (ten sezon) do 194,3 mln t w sezonie 2017/18. Miesiąc temu zapasy te szacowane były o ok. 1 mln ton wyżej.
Soja (17/18) - tylko minimalne pogorszenie bilansu, licząc rok do roku, mimo rekordowej konsumpcji. Globalne zbiory soi pozostawiono na poziomie 344,7 mln t, w porównaniu do rekordowych 351,3 mln t w tym sezonie. Podniesiono jednak o 3 mln ton zapasy początkowe. Już rekordowa konsumpcja soi wzrośnie o 13 mln t, do 344,2 mln ton, ale zapasy końcowe obniżą się (rok do roku) o symboliczny 1 mln ton do 92,2 mln ton.