Polska zajmuje wysokie miejsce w produkcji młodego drobiu rzeźnego. Znajdujemy się w czwórce obok takich państw jak Francja, Holandia czy Niemcy.
Polska zajmuje wysokie miejsce w produkcji młodego drobiu rzeźnego. Znajdujemy się w czwórce obok takich państw jak Francja, Holandia czy Niemcy.
Celem zapewnienia wysokiej jakości mięsa drobiowego oraz zwiększenia jego konkurencyjności na europejskim rynku, powstał w ramach Systemu QAFP zeszyt branżowy „Kulinarne mięso z piersi kurczaka i indyka oraz tuszki i elementy młodej, polskiej gęsi owsianej”.
Zeszyt dt. wymagań w zakresie mięsa drobiowego został opracowany przy współpracy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Krajowej Rady Drobiarstwa oraz specjalistów z branży drobiarskiej. Decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 stycznia 2011 roku zeszyt został włączony do Systemu QAFP i uznany za krajowy system jakości żywności.
Wytyczne systemu obejmują etapy produkcji począwszy od hodowli, żywienia zwierząt i warunków ich chowu, poprzez ubój, rozbiór, przetwórstwo, transport, konfekcjonowanie i pakowanie, skończywszy na magazynowaniu i sprzedaży.
W ramach promocji wysokiej jakości mięsa drobiowego we wrześniu rozpoczyna się część medialna kampanii „Nowa jakość w drobiarstwie”, obecnie trwają szkolenia skierowane do pracowników i kontrahentów zakładów drobiarskich.
źródło: Gospodarz.pl Foto: Gospodarz.pl