Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Ładowacz czołowy T241 – 1300/1600kg
2016-01-11 -
Nawóz Actipol DTPA Mn-10
2014-02-21 -
Filtr 110 l/min
2013-12-13 -
Wóz paszowy jednoślimakowy DAFAGRO T-REX
2020-03-13 -
PROKMAR DF 504 Ciągnik Komunalny 4WD
2014-01-23 -
Kosiarka spalinowa NAC S510V
2014-05-12
Koniunktura w rolnictwie w 2015 r. Zobacz jakie zmiany zaszły w poszczególnych obszarach produkcji rolnej
Jak wynika ze wstępnych danych, w 2015 r. rynkowe uwarunkowania poprawiły się w odniesieniu do bardzo niekorzystnego pod tym względem roku 2014, ale trudno je uznać za sprzyjające rolnictwu. Obniżki cen skupu podstawowych surowców rolniczych w okresie ciągu roku o 4% były znacznie głębsze niż spadki cen środków produkcji, gdzie było to 0,4%. Skumulowany wskaźnik nożyc cen wyniósł w tym czasie 96,3 punktu względem 89,7 punktu w roku poprzednim.
Podobnie jak przed rokiem małe ceny żywności w 2015 r. miały swoją przyczynę głównie w spadkach cen surowców rolniczych wywołanych przede wszystkim wysoką podażą większości produktów w warunkach dekoniunktury i niższych cen na globalnych rynkach. Dekoniunkturę na światowych rynkach pogłębiało embargo rosyjskie na przywóz żywności z UE, w tym z Polski.
W zależności od kierunku specjalizacji gospodarstw wpływ sytuacji rynkowej na ich kondycję finansową był zróżnicowany. Uwarunkowania rynkowe były najmniej korzystne głównie dla gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka oraz żywca wieprzowego. Poprawiła się z kolei sytuacja gospodarstw skierowanych na produkcję żywca wołowego oraz w mniejszym stopniu zbóż.
Ceny zbóż podstawowych wzrosły o 2,7%
W obrębie 12 miesięcy 2015 r. ceny zbóż podstawowych wzrosły o 2,7% - żyto do 7,5% - jęczmień. Jedynie zwyżka cen kukurydzy była większa i wyniosła 28%. O relatywnie nieznacznej skali wzrostu cen zbóż, mimo wyraźnie mniejszych zbiorów, zadecydowały niskie ceny na globalnym rynku oraz niższa niż przed rokiem konkurencyjność cenowa i jakościowa polskiej pszenicy, a także ograniczony popyt krajowy.
Znaczące spadki cen zbóż w latach 2013-2014 spowodowały jednak, że ceny pszenicy i żyta nominalnie zmalały w latach 2011-2015 o 10-14%. Ceny jęczmienia w tym czasie pozostały niemal niezmienne, a kukurydzy podniosły się o 2%. Realnie kukurydza i jęczmień staniały w omawianym 5-leciu o 4,5-6%, a pszenica i kukurydza o 16-19%. W 2015 r. zboża zdrożały przede wszystkim w odniesieniu do żywca wieprzowego i drobiu, a także mleka, których ceny w tym czasie zmalały odpowiednio o 7,5, 4,0 i 5,9%.
Czytaj dalej na następnej stronie...