Środa zakończyła się ostrym zjazdem cenowym kontraktów na pszenicę notowanych po obu stronach Atlantyku. Wrześniowe serie kontraktów straciły odpowiednio 2,7% w Paryżu i 2,3% w Chicago, osiągając swoje historyczne minima. Ceny w Chicago i w Paryżu zbliżyły się do wieloletnich minimów z października 2014 i maja 2015 r.
Na poziom światowych cen kukurydzy, soi, ale jeszcze bardziej cukru i kawy, ma wpływ to co się dzieje w Brazylii. A tam, od długiego już czasu, brazylijski real znajduje się w silnym trendzie spadkowym, który sprowadził tę walutę do poziomu najniższego od 12 lat w stosunku do dolara amerykańskiego. Brazylia jest olbrzymim producentem i eksporterem wymienionych towarów na świecie, a eksport z tego kraju rośnie wraz z taniejącym realem, wygrywając konkurencję z towarami produkowanymi np. w USA (kukurydza, soja).
Na globalnym rynku finansowym zapanował spokój, który potrwa do końca tygodnia – w Chinach obchodzona jest 70 rocznica zakończenia II wojny światowej. A to właśnie Chiny odpowiedzialne są za olbrzymie spadki na rynkach akcji i surowców jakie obserwowaliśmy cyklicznie w lipcu i sierpniu. Widoczne już spowolnienie gospodarki chińskiej jest czynnikiem przemawiającym za niższymi wycenami surowców w tym soi.
Ceny zbóż
Notowania zbóż i oleistych – środa,02.09.2015:
Matif-pszenica (wrzesień-15): 153,0 eur/t/-4,25 eur/t (-2,7%);
Matif-kukurydza (listopad-15): 163,25 eur/t /-3,0 eur/t (-1,8%);
Matif-rzepak (listopad-15): 357,5 eur/t/-4,0 eur/t (-1,1%);
CBoT-pszenica (wrzesień-15): 173,9 usd/t /-4,0 usd/t (-2,3%);
CBoT-kukurydza (wrzesień-15): 139,4 usd/t /-0,8 usd/t (-0,6%);
CBoT-soja (wrzesień-15): 324,9 usd/t /-0,4 usd/t (-0,1%);
CBoT-śruta soja (wrzesień-15): 350,6 usd/t /+0,2 usd/t (+0,1%);
Winnipeg-canola (listopad-15):465,8 cad/t/-1,3 cad/t(-0,3%).
Waluty i ropa – 02.09.2015:
EUR/USD: 1,1226 (-0,77%);
EUR/PLN: 4,230 (-0,42%);
USD/PLN: 3,768 (+0,36%);
Ropa Brent (październik-15): 50,5 usd/baryłkę (+1,90%);
Ropa WTI (październik-15): 46,3 usd/baryłkę (+1,85%).
źródło: Gospodarz.pl/www.ewgt.com.pl/Andrzej Bąk, foto:
Gospodarz.pl